Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egy hét múlva adják át a Ruttkai emlékgyűrűt

December 30-án este fél hatkor adják át huszonkettedik alkalommal a Vígszínházban a színésznőről elnevezett Ruttkai-emlékgyűrűt. Az elismerésben az a művész részesül, akit a színház társulata titkos szavazással arra méltónak talál. Tavaly Danis Lídia vehette át az elismerést Ruttkai Éva lányától, Gábor Júliától.
A Vígszínházban 1987 óta hagyomány, hogy karácsony és szilveszter között átadják a színésznő lánya által alapított Ruttkai Éva-emlékdíjat. Tavaly a Vígszínház fiatal művésze, Danis Lídia kapta meg az elismerést. Az előző évekhez hasonlóan, szoros versenyben nyert a fiatal színésznő. Az elsőség Danis Lídia és Hegedűs D. Géza között dőlt el 2007-ben.

Minden évben nagy kérdés, hogy lesz-e olyan művész, aki másodjára is részesül az elismerésben. Eddig ez csak egyetlen művésznek sikerült, aki nem is kétszer, hanem háromszor kapta meg a Ruttkai-gyűrűt. Börcsök Enikő először 1998-ban, majd 2000-ben, és legutoljára 2005-ben kapta meg az emlékdíjat.

Ruttkai Éva 1927. december 31-én született Budapesten. Eredetileg Russ Éva néven anyakönyvezték. Még nem volt hároméves sem, amikor először szerepelt színpadon Lakner Artúr gyermekszínházában. Művésznevét is Lakner bácsitól kapta. A színészmesterségre a kor egyik legnevesebb színésznője, Makay Margit tanította, és Lakner bácsi színházában olyan színészóriásokkal játszhatott együtt, mint Darvas Lili és Somlay Artúr.

A Vígszínházban debütált Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében, miután Tolnay Klári, aki eredetileg játszotta volna Alexandra szerepét, megbetegedett. A darab és benne Ruttkai hatalmas sikert aratott.

A színésznő 1948-ban a Nemzeti Színház társulatához szerződött. Együtt játszott többek között Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal. Ekkor kezdődött kapcsolata a kor ünnepelt színészével, Gábor Miklóssal. Ebből a házasságból született 1953-ban Júlia nevű lányuk. A házasságnak a Latinovits Zoltánhoz fűződő legendás szerelem vetett véget.

Ruttkai Éva 1951-től a Magyar Néphadsereg Színházában játszott (ezen a néven nyílt meg a bombatalálat után felújított Vígszínház, amely 1961-ben kapta vissza régi elnevezését), és haláláig, 1986-ig a társulat tagja maradt. Emlékezetes alakítást nyújtott A néma levente, A Háború és béke, a Szent Johanna, a Rómeó és Júlia, a Vízkereszt, a Makrancos hölgy, a Sirály, a Három nővér, és - már nagybetegen - Az öreg hölgy látogatása című előadásban is.

Négy évtizedet átívelő pályája során egyike volt a legsokoldalúbb magyar színésznőknek. Klasszikus és modern, hazai és külföldi tragédiákban és vígjátékokban, szinte minden műfajban kiváló teljesítményt nyújtott. Több mint félszáz filmszerepben is bizonyította, hogy nemcsak a színpadon képes csodákra. 1934-ben, még gyerekként állt először a felvevőgép előtt a Lila ákác című filmben. Később szerepelt a Budapesti tavasz, az Egy pikoló világos, a Butaságom története, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Utazás a koponyám körül, és a Szindbád című alkotásban.

A kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, 1960-ban kapta meg a Kossuth-díjat. Ruttkai Éva sírja a budapesti Farkasréti temetőben található.

A díjátadó ünnepség december 30-án este fél hatkor kezdődik a Vígszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz ad hoc vizsgálóbizottság Erzsébetvárosban

Nem szavazta meg a budapesti erzsébetvárosi képviselőtestület többsége kedden reggel a… Tovább olvasom