Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Egy hét múlva Ferihegyen is életbe lép a schengeni rendszer

Egy hét múlva Ferihegyen részben eltörlik a határokat - a reptéren március 30-án éjféltől vezetik be a schengeni rendszert.
Ez azt jelenti, hogy az övezetbe tartozó, összesen 24 országba indulóknak, illetve onnan érkezőknek nem ellenőrzik az útlevelét. Csomagjaikat viszont továbbra is igen. A változások miatt több járat nem a megszokott terminálról indul majd.

Március 30-án éjféltől lép életbe a schengeni rendszer Budapest repülőterén is. Attól kezdve ha valaki a schengeni övezeten belül utazik - ez 22 európai uniós országot jelent, valamint Svájcot és Izlandot - nem ellenőrzik az útlevelét. A biztonsági intézkedéseket nem érinti a változás, vagyis a poggyászokat ugyanúgy átvizsgálják majd, mint eddig. Azok, akik a schengeni övezeten kívülre indulnak, vagy onnan érkeznek, nem tapasztalnak majd változást, nekik ugyanúgy ellenőrzik az irataikat.

A reptéren a változások miatt átszervezik a forgalmat, a járatokat aszerint osztják majd el a terminálok között, hogy a schengeni övezetbe tartanak-e vagy nem. Éppen ezért érdemes mindekinek még indulás előtt tájékozódni arról, hogy melyik terminálról indul egy járat, mert változás várható - mondta el Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.

Magyarország tavaly decemberben csatlakozott a schengeni övezethez. Azóta Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába - és innen a többi tagországba - útlevélvizsgálat nélkül lehet átmenni. A többi határszakaszon viszont megszigorították az ellenőrzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar turistát temetett maga alá a lavina a Magas-Tátrában

Lavina temetett maga alá egy magyar turistát hétfőn a Magas-Tátrában - jelentette a szlovák… Tovább olvasom