Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Egy hét múlva postázzák az ajánlószelvényeket

Elkészültek az október 3-ai önkormányzati választásra az ajánlószelvények, amelyeket a települési hivatalok egy hét múlva kezdenek kipostázni a mintegy 8 millió választópolgárnak.
A szelvényeket, ahogy már a parlamenti választáson, most is biztonsági jelekkel védik a másolás ellen. Az értesítők kiküldésével egy időben indul el a jelöltek és jelölőszervezetek "versenye" az ajánlásokért. A személyre szóló, a választás időpontját, helyét és a szavazó személyes adatait is tartalmazó értesítőt és az ajánlószelvényeket a választópolgárok egy borítékban kapják majd meg augusztus 16-a és 19-e között.

A szelvényeket - ahogy a tavaszi országgyűlési választáson - most is Magyarországtérkép-perforációval, új biztonsági elemként piros, zöld illetve sárga színcsíkkal és "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen.

A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal ellátott), a harmadikon a megyei listára (ez pedig piros színcsíkkal jelölt) tehetnek ajánlást.

A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást.

A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy "tömbben" kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is "felhasználhatóak". A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia.

A szelvények hátsó oldalán most is szerepel a felhívás, amely szerint az ajánlásért cserébe nem lehet sem ígérni, sem pedig elfogadni semmilyen "előnyt" - például ajándékot vagy pénzt.

A szelvénygyűjtőknek nehezebb dolguk lesz, mint az elmúlt 20 évben bármikor, mert a nemrég elfogadott új jogszabályok a megyei közgyűlés tagjai és a főpolgármester jelölése esetében lényegesen több érvényes ajánláshoz kötik a jelöltek indulását, mint a korábbi választásokon, és a korábbinál rövidebb idő áll majd rendelkezésre a gyűjtéshez, a jelöltajánlás határideje ugyanis szeptember 3.

Ahhoz, hogy valaki főpolgármester-jelölt lehessen, tehát elindulhasson a megmérettetésen, a budapesti választópolgárok 2 százalékának ajánlását kell, hogy megszerezze. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 27 ezer fővárosi választó ajánlására van szükség, míg korábban elegendő volt ennek a negyede is.

A megyei önkormányzati képviselőket megyei listán választják a választópolgárok, listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 1 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Korábban mindössze a választók 0,3 százalékának ajánlására volt ehhez szükség.

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2010. augusztus 09. 09:54
  „Nem fagyott le az oldal,lehet irni.”
 • 4. deszkás 2010. augusztus 08. 16:10
  „Vajon kinek lesz szüksége lehengerlő ,teljes, mindenki által támogatott győzelemre?”
 • 3. Tapasztalt 2010. augusztus 08. 16:07
  „Léni, jó ez a Bólogató Bajnok........kire gondolsz? Csak nem a Zemberek Emberére? Mert B Nagy és Bohács nekem nem bajnok legfeljebb vagyon és tartozásfelhalmozásban. Ők a Szegediekkel szemben a szúnyogokkal szavaztak.”
 • 2. Léni 2010. augusztus 08. 15:50
  „Következik a sok mocskolódó fideszes szórólap! Most sem a feladatokról,célokról lesz szó, az
  ellenfelek sárbadöngölése lesz a fontos!
  Reméljük Szegeden nem lesz még egy bajnok. Jóból is megárt a sok, van már egy bajnoka az országnak,
  az éppen elég. Ő a BB= Bólogató Bajnok.”
 • 1. Tapasztalt 2010. augusztus 08. 15:06
  „nagyszerü változtatások, kizárólag a fidesz érdekei szerint. Mint a választókörzetek átrajzolása”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten súlyosan megsérültek a gyönki raliversenyen

Két versenyző súlyosan megsérült a Gyönk és Szakadát között rendezett raliversenyen vasárnap, amikor… Tovább olvasom