Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Egy hónapon belül megkezdhetik NATO-lokátor építését

A szerdai kormánydöntést követően egy hónapon belül elkezdik építeni a NATO-lokátort a Tubesen. Az infrastruktúra kiépítése körülbelül egy fél évet vesz igénybe, utána következik a radar-telepítés, és a tervek szerint 2008 év végére rendszerbe állhat a tubesi lokátor.
"A kormánydöntést követően a Honvédelmi Minisztérium az építési engedély iránti kérelmét az illetékes szakhatóságnak beadja" - mondta a híradóban Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A szakértők szerint a hatóság akár négy héten belül megadhatja az engedélyt a tubesi építkezéshez. Az infrastruktúra kiépítése körülbelül egy fél évet vesz igénybe, utána következik a radar-telepítés, és a tervek szerint 2008 év végére rendszerbe állhat a tubesi lokátor.

A kormány szerdán döntött úgy, hogy a Tubesen épül meg a harmadik magyarországi NATO-radar, miután a beruházással kapcsolatos vasárnapi pécsi népszavazás érvénytelen lett. Igaz, a megjelent szavazók többsége elutasította a fejlesztést.

Tasnádi Péter polgármester csütörtökön este összehívta a pécsi közgyűlés rendkívüli ülését hétfőre, a téma a Tubesre tervezett lokátor lesz. A polgármester döntését azt követően hozta meg, hogy csütörtökön tárgyalt a civilek képviselőivel, akik arra kérték, támogassa lokátorellenes törekvéseiket.

A rendkívüli közgyűlés összehívását a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) kezdeményezte a Tubesre tervezett radarral kapcsolatban. A jobboldali koalíció azt javasolja a közgyűlésnek, hogy módosítsa az építési szabályzatot és a szabályozási tervet, a módosítás idejére pedig rendeljen el építési tilalmat a területre, amire a honvédség a beruházás érdekében igényt tartana.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvező szerződést kötöttek

Mától – néhány nap után – ismét a médiaközpontból sugározzák a regionális körzeti stúdió… Tovább olvasom