Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Egy kényes kérdés: a fizetésemelés

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Eddig minden évben már januárban megtudtuk, hogy mekkora fizetésemelést kapunk, idén viszont kényesen kerülik a témát főnökeink. Kezdeményezhetem én bértárgyalást?" - kérdezi Balla Balázs.
A vállalatok nagy részénél valóban már az év első két hónapjában tisztázódik, hogy mennyi pénz jut prémiumokra, béremelésre. (A közszférában dolgozók e tekintetben könnyebb helyzetben vannak, hiszen az ő fizetésüket törvény szabályozza.) Ahol erős a szakszervezet vagy jól működik a kollektív szerződés, ott nincs szükség egyéni fellépésre, de ezek szerint olvasónk cégénél ez nincs így. Ezért a válaszom: igen. Kénytelen megtenni az első lépéseket a bértárgyalás felé.

A kérdés egyébként azért is aktuális, mert az első negyedévben a munkahelyváltások fő oka a fizetésemelések elmaradása...
Mielőtt kezdeményezné főnökével a beszélgetést, célszerű feltérképeznie, felettesei elégedettek-e a munkájával. Ez mindennek az alapja, s a kapott válasz dönti el, jogosan állunk-e elő  bérkövetelésünkkel vagy bölcsebb, ha egyenlőre hallgatunk.

A tárgyalás során barátságos indítást jelenthet, ha szóba hozzuk: a fizetésemelés elmaradása nemcsak a dolgozók anyagi helyzetés érinti, hanem morális üzenete is van. Ha jelentős a juttatás, az az elégedettség kifejezése, ha alacsony az összeg vagy elmarad az emelés, az nyilván az elégedetlenséget mutatja. Mondjuk el azt is: még a negatív visszajelzés is jobb - akár építő jellegű is lehet -, mint a semmi. A visszajelzés teljes hiánya mindig romboló hatású. A dolgozó komfortérzése és motiváltsága csorbul, s ez sok esetben egészen a munkahelyváltásig vezethet.
Előfordulhat persze, hogy a cég anyagi helyzete nem teszi lehetővé a prémiumot vagy a fizetésemelést. Ha ez derül ki, tehetünk alternatív megoldásokra is javaslatot. Például amennyiben elégedettek a munkánkkal főnökeink, de átmeneti pénzügyi nehézségek miatt ezt nem fejezhetik ki béremelésben, támogassák nyelvtanulásunkat vagy szakirányú képzésünket.

És még egy praktikus jó tanács: a bértárgyalás során mindig "lőjünk" magasabbra az elérni kívánt összegnél, hiszen az egyezkedés során úgyis engednünk kell. A profik is így csinálják...

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom