Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Egy kérdést fogadott el eddig a Fidesz beadványából az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a kórházak tulajdonlásával kapcsolatos népszavazási kérdést, de elutasította a másik, a tandíjfizetéssel kapcsolatos kérdés hitelesítését.
Az OVB úgy döntött, hitelesíti azt az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?". A testület a határozatát szoros, öt igen és négy nem szavazattal hozta meg. A döntést megelőző vita arról szólt, hogy a kérdést egyértelműen fogalmazták-e meg. Ennek kapcsán többen is utaltak arra, hogy a kérdés már „járt az Alkotmánybíróságon" a 2005 decemberi népszavazást megelőzően, első fele megegyezik az akkori kérdéssel, és azzal szemben az Alkotmánybíróság akkor nem fogalmazott meg kifogást.

A tandíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését az OVB megtagadta, mert az érinti a kormányprogramot. Így nem kerülhet népszavazásra az a kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?". A testület a döntést azzal indokolta, hogy a kérdés a kormányprogram lényeges részét érinti, így az alkotmány értelmében erről nem lehet népszavazást kiírni. Az OVB határozata az Alkotmánybíróság előtt támadható meg.

A Fidesz képviseletében Salamon László elmondta: meglepte a többség állásfoglalása, továbbra is meggyőződése, hogy a kérdés kiállja az alkotmányosság próbáját. Az előterjesztő pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Salamon László úgy fogalmazott, hogy az OVB döntésével tulajdonképpen azt mondta ki, hogy ma Magyarországon lényegében nem lehet népszavazást tartani, hiszen nehezen található olyan ügy, amelyet ne érintene egy kormányprogram. Álláspontja szerint az alkotmányos tiltás a kormányprogram egészére vonatkozik, így csak arról nem lehetne népszavazást tartani.

Az OVB továbbá azért is a kérdés hitelesítésével szemben foglalt állást, mert (öt igen és négy nem szavazati aránnyal) úgy találta, hogy a kérdés nem szab meg határidőt, tehát nem egyértelmű, meddig szólna a tandíjfizetés tilalma. Salamon László az ülés szünetében újságírók előtt arról beszélt: ezen az alapon, határidő hiányában egyetlen népszavazási kezdeményezést sem lehetne tartani. Példaként említette a NATO-csatlakozásról szóló népszavazást, ahol ugyancsak nem határoztak meg határidőt.

A testület ugyanakkor 3 igen, 6 nem arányban elutasította azt a javaslatot, hogy a hitelesítés megtagadásának indokai között szerepeljen a költségvetési vonzat. Az alkotmány ugyanis tilalmazza azt is, hogy a büdzsét közvetlenül érintő kérdésben népszavazást lehessen kiírni.

Szigeti Péter, az OVB elnöke bejelentette: a Fidesz és a KDNP további öt kérdésének tárgyalását a testület kedden délután kezdi meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom