Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - a kihívás napján

Május utolsó szerdáján tartják az egész világon a kihívás napját (challenge day). A kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először. Kérjük, már most készítsenek elő egy törülközőt! Köszönjök!
Május utolsó szerdáján tartják az egész világon a kihívás napját (challange day). A kezdeményezés 1982-ben indult Kanadából. Két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egész napos versenyen döntik el, hogy melyik város sportosabb. Ezért 0 órától este 9 óráig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül május utolsó szerdáján. A kihívás napja hamar meghonosodott szerte a világon. Magyarországon 1991-ben rendezték meg először.

A kihívás napját ma már a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával, azzal a céllal, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Az elmúlt években összesen 1525 település vett részt a vetélkedésben. 2009-ben a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek. 1991-től eddig minden Kihívás Napján részt vettek: Gyöngyöshalász, Szentes, Zagyvarékas, Budapest III. kerület.

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

Ma mindenkinek legalább 15 percet kellene sportolni. Fotó: internet
Ma mindenkinek legalább 15 percet kellene sportolni. Fotó: internet

Idén a települések hét kategóriában küzdenek a "Magyarország legsportosabb települése 2010." cím elnyeréséért és az ezzel járó gyönyörű serlegért. A települések versenybizottságai folyamatosan összesítik az eredményeket, és azokat háromóránként az országos játékközpontba küldik. A versenyközpontban a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel és módszerekkel értékelik az adatokat. A valószerűtlennek tűnő eredményeket az országos szervezőbizottság felügyelői segítségével ellenőrzi. A szervezők a játéknap végén hirdetnek - nem hivatalos - végeredményt. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz a kategória-győztes, ahol a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság lélekszámához képest a legmagasabb. A játéknap során a szervezőbizottság folyamatosan tájékoztatja a médiát a Kihívás Napja eseményeiről és a verseny állásáról, és a honlapon is friss információkat lehet majd találni.

Segítünk elkezdeni és befejezni a mai mozgásadagot. Forrás: youtube

"Sportaktivitásnak" számít minden olyan, legalább 15 percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatást nem kapnak, azaz nem munkát végeznek. Egy-egy személy a Kihívás Napján több sportolással is hozzájárulhat települése sikeréhez. Forrás: internet

Olvasóink írták

  • 2. eva45 2010. május 26. 16:17
    „Sajnos nincs elég propagandája ennek a nemes eseménynek.”
  • 1. theseus 2010. május 26. 09:21
    „És a szegedi, ill. a megyei programok? Jó lett volna már jó előre írni róluk, és tájékoztatni az olvasókat a regisztráció módjáról is. Ez így csak egy nagyon általános cikk az utolsó utáni pillanatban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsó cascót sem kötnek régi kocsikra

Tovább esik a casco-piac - írta szerdai számában a Napi Gazdaság piaci adatokra hivatkozva. Tovább olvasom