Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Egy ma is életveszélyes állapot

A fiatalkori, normál testsúlyú vagy sovány egyéneknél jelentkezõ cukorbetegséget hívjuk 1-es típusúnak.

A fiatalkori, normál testsúlyú vagy sovány egyéneknél jelentkező cukorbetegséget hívjuk 1-es típusúnak. Ők csak az összes cukorbeteg kb. 5%-át teszik ki. Itt azonban a kezelési mód mindig csak inzulinadás lehet, mivel a betegség oka a hasnyálmirigy vércukorcsökkentő hormont (inzulint) termelő sejtjeinek pusztulása.

Az 1-es típusú betegek életben tartásához élethossziglani inzulinbevitel szükséges. Az 1920-as évekig, az inzulin felfedezéséig az 1-es típusú betegek rövid idő alatt meghaltak az inzulinhiány következményeként. Napjainkban a korszerű inzulinkezelési módok és a folyamatos önellenőrzés mellett semmivel sem rosszabbak az életkilátásaik, mint bárki másnak. De ma is még néha előfordulhat a rettegett, életveszélyes szövődmény, a ketoacidosis. Egyik oka az időben fel nem ismert cukorbetegség, a másik a sajnos ismert cukorbeteg rossz együttműködési készsége.


AHOGY KEZDŐDIK

Az 1-es típusú cukorbetegség kezdetén a saját inzulinszint csökkenésével párhuzamosan emelkedik a vércukor. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulinhiányban nem képesek felvenni és feldolgozni a cukrot. A magasabb vércukor miatt a vér „sűrűbbé" válik, ami szomjúságot okoz. A beteg tehát sokat iszik, sokat vizel. A glukóz (szőlőcukor) helyett a sejtek szabad zsírsavat égetnek, így felemésztik tartalékaikat, tehát a beteg jó étvágy ellenére fogy. Ha ilyenkor felfedezik, hogy a panaszok hátterében az 1-es típusú cukorbetegség áll és elkezdik az inzulinkezelést, minden további probléma megoldódik. Ha azonban az állapot elhúzódik, akkor egyrészt a beteg a folyadékveszteség miatt vészesen kiszáradhat, másrészt a zsírsav égetéséből származó savas anyagcseretermékek súlyos állapotba sodorhatják. Ekkor beszélünk ketoacidosisról.


AMI SOHA NEM FORDULHATNA ELŐ, DE MÉGIS VAN


Ismert 1-es típusú cukorbetegnél inzulinkezelés és megfelelő ellenőrzés mellett ketoacidosis soha nem alakul ki. Ha mégis előfordul, annak oka az inzulinbeadás elmulasztása, vagy a beteg rossz együttműködő készsége. Tudom, fiatalon nehéz elfogadni azt, hogy kialakult a cukorbetegség és ez jelen tudásunk szerint egyelőre csak inzulinozással tartható egyensúlyban. Lehet keseregni, de nincs más út, az inzulinkezelés végleges, ez tartja életben a beteget, de ez az élet ugyanolyan lehet, mint bárki másé. Inzulinkezelés mellett minden álmot meg lehet valósítani, csak akarni kell! Lehet az illető médiasztár vagy akár olimpiai bajnok is, mint számos példa mutatja. Meg kell azonban ismerni azokat a fortélyokat, amikkel ez a hiányállapot úgy menedzselhető, hogy legkevésbé zavarja a mindennapokat. A kezelés és az ellenőrzés 99%-ban a beteg kezében van. A cukorbeteg- gondozó csapat mindenben segít, de a beteg a megszerzett ismeretek alapján az esetek döntő többségében maga dönt. Szeretném, ha mindenki jó döntéseket hozna! Üzenem Tamásnak, ne menjen el többet a végső határig, mert lehet, hogy legközelebb nem lesz visszaút!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom