Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Egy tetőnyi zöld

Egyre több építkező, otthonát felújító ember ismeri fel, milyen hangulatjavító hatással bír egy - akár csak zsebkendőnyi – zöld felület a ház körül. Erre kínál különleges és látványos megoldást a zöldtető, amely által nemcsak az életterünket növelhetjük meg, de kihasználhatóvá válnak olyan felületek, amelyek egyébként háttérbe szorulnának, esetleg kifejezetten rontanák az összképet.

Külföldön már régen felismerték a tető ilyen fajta kihasználásának előnyeit, s nemcsak családi házak, de bevásárlóközpontok, szállodák építtetői is előszeretettel alkalmazzák. Nem csoda, hiszen szinte mindent meg lehet oldani a “magaslati levegőn": a hagyományos, füves terasz mellett kialakítható játszótér, sportpálya, de volt már rá példa, hogy egy brémai tánciskola különleges táncparkettet építtetett a tetőre. Télen fűt, nyáron hűt

Számtalan előny

A zöldtetőnek - azon túl, hogy esztétikai élményt nyújt – számos előnye ismert; egyik, hogy meghosszabbítja a lapos tetők általában tíz év alatt elöregedő szigetelését. Mivel télen fűt, nyáron pedig hűt, ezzel javítja az épület klímáját is, amely így jóval kevesebb ráfordítást igényel.
A csatornarendszer szempontjából is hasznos, hiszen általa a nagy esőzések után lezúduló víztömeg nem terheli meg túlságosan, az pedig már csak “hab a tortán", hogy a növények fotoszintézise révén csökkenti a port, s természetes zajszigetelésként is funkcionál.

Ahány ház...

Zöldtetőt szinte bárhol fel lehet építeni, a teljesen lapos épületektől egészen a 40 fokos lejtőig, bár ennél meredekebb helyen is megoldották már a telepítést – mondja Csizmadia Péter, az Európa-szerte jelen lévő, hazai piacvezető cég, az APP Kft. ügyvezető igazgatója. - Nem mindegy, hogy extenzív vagy intenzív zöldtetőről beszélünk. Előbbi valójában egy “ökologikus szőnyeg", amely nem igényel különösebb törődést, míg utóbbi mintegy kertként funkcionáló, ott tartózkodásra, kikapcsolódásra alkalmas helyet jelent.

Az egyes épületek más-más kialakítású tetőkertet, zöldtetőt igényelnek, az eltérő műszaki feltételekből, időjárásból, megközelíthetőségből adódóan. A fenti körülmények mellett vizsgálni kell az épület teherbírását, szigetelését, lejtését és magasságát is, amelyek mind befolyásolják a megfelelő anyagok és technika kiválasztását.

Mit, hogyan, mennyiért?

Mivel a zöldtetőre ültetett növények gyökérzete meglehetősen agresszíven növekszik és megtalálja a legkisebb rést is, fontos, hogy a tető szigetelése homogén, gyökérálló legyen. Amennyiben nem az, egybefüggő gyökérvédő fólia alkalmazására van szükség, amelyet meleg hegesztéssel rögzítenek.
Erre kerül a védő geotextília, majd a drén és vízmegtartó lemez. Utóbbi nemcsak a rendkívül nagy teherbírásról gondoskodik, de megtartja a szükséges
vízmennyiséget, a felesleget pedig elvezeti, hogy egy-egy nagy esőzés után ne álljon vízben a növényzet. Mivel a gyökereknek levegőzésre is szükségük van, a kellő szellőzést apró diffúziós nyílások biztosítják.
A talajszemcsék megfogásáról gondoskodik a következő réteg, a szűrő geotextília, amelyre már rákerülhet az ültetőközeg, a speciális talajkeverék. A zöldtetőkre ültethető növényfajok köre rendkívül változatos: edzett, lágyszárú évelők, szárazságtűrő kerti fajok a legalkalmasabbak, mint például a kakukkfű, a levendula, vagy a különböző kövirózsafajok.

S hogy mindezért milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk? Négyzetméterenként 6000 forint körül mozog az alsó határ, a felső pedig - mint szinte mindenhol – a csillagos ég, attól függően, mekkora a tervezett zöldtető, mire akarjuk használni, és milyen növényekkel szeretnénk beültetni. 20 000 forintos négyzetméter-áron már nagyon mutatós, különleges zöld felületet alakíthatunk ki. Ügyes kezűek vásárolhatnak úgynevezett “csináld magad-csomagot" is, amelynek segítségével akár házilag is kivitelezhető egy-egy garázs- vagy pincetető beültetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a borexportra

A hordós bor exportjáról szóló rendelet napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte… Tovább olvasom