Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Egy vödör víz

Matusz Károly győri fotóriporternek a fényképezőgépe ázott szét a tűzijáték alatt. Egy győri cég látta vendégül kereskedelmi partnereit Mahart Győr nevű hajóján, ő erről az eseményről és természetesen az égi látványosságról tudósított – volna.

„ Az eget, a gyönyörű panorámát néztem, és fotóztam a szebbnél szebb alakzatokat, majd egyszer csak úgy éreztem, hogy valaki oldalról leöntött egy vödör vízzel. Arra nézve rájöttem, hogy vízszintesen elkezdett ömleni az eső, és mindenki a hajó belsejébe igyekszik menekülni a fedélzetről. Kisebb pánik tört ki. Nem sokkal később egy hajó nekünk ütközött, attól féltünk, hogy léket kapunk. Az egész mindössze néhány percig tartott, halálfélelemre nem jutott időnk. Döbbenetes volt, dőltek az asztalok, a székek, mint a filmekben. A hajóskapitány azt mondta, ilyen vihart még nem látott” – elevenítette fel augusztus 20. estéjét lapunknak Matusz Károly. „Olyan ritkán látni igazi, nem kényszeredett ünnepet, de ez a vasárnap este az lett volna. A parton rengeteg jókedvű, boldog, szépen felöltözött ember sétált a tűzijáték kezdete előtt. Ez az élmény még most is erősebb bennem, mint a zivatar miatti riadalom.”

Botrány a lemondásból?

Lobenwein Norbert, számos nagy tömegrendezvény, így a soproni Volt Fesztivál házigazdája nem hibáztatja a szervezőket. „Reggel óta azon gondolkodom, én mit tettem volna. Ha lemondják a tűzijátékot, és a vihar késik, vagy néhány kilométerrel arrébb csap le, akkor abból lenne országos botrány, hogy miért nem tartották meg a programot. Néhány éve Sportszigetet szerveztem, s a meteorológusok orkánszerű szelet jeleztek előre. Több eseményt lemondtunk, sokkal biztonságosabbá tettük a rendezvényt, és végül nem vált be a prognózis” – fogalmazott Lobenwein Norbert, aki maga is egy budapesti ház teraszán élte át a vihart, amely egyik percről a másikra tört rájuk. Hozzátette: egyértelműbbé kellene tenni a felelősségi köröket, mondjuk a katasztrófavédelemnek olyan jogosítványt adni, hogy bizonyos helyzetekben megtilthassa a rendezvény megtartását. „Egyébként, ha rádión, tévén, hangosbemondón értesítették volna az embereket arról, hogy a tűzijátékot nem tartják meg, sokan akkor is az utcákon maradtak volna” – jegyezte meg.

Négy tűzoltó tartotta a bódét

A Kisalföld elérte a potyondi származású Patyi Györgyöt, aki a Citadella vezető pirotechnikusa volt vasárnap este. „A tűzijátékot az eső nem zavarja, csak a szél: a tölteteket elfújhatja, megváltoztathatja a kilövések szögét. A szakemberek felelőssége eldönteni, milyen széllökések mellett lehet biztonságosan fellőni a rakétákat. Vasárnap néhány perces szünetre sor is került, de a tűzijáték programja végül is gond nélkül lement, a sajnálatos baleseteket nem maga tűzijáték, hanem a vihar okozta” – mondta Patyi György. P egy fabódéban volt, amit négy tűzoltó tartott, hogy el ne vigye a szél. Szerinte a mai modern eszközöknél gyakorlatilag kizárt, hogy fel nem robbant tölteteket találjanak: az a töltet, ami elhagyta a vetőcsövet, fel is robban.
Ha ön is átélte a budapesti vihart, megírhatja nekünk tapasztalatait a hancz.gabor@kisalfold.hu e-mail címre.
(Továbbiak a 4. oldalon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlövők nélkül átütő siker

Átlövők nélkül, nagy küzdelemben nyerte meg a Balaton-kupát a Rába Quelle-ETO. A férficsapat heti… Tovább olvasom