Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egyedülálló csontátültetést hajtottak végre Kecskeméten

A jobb láb szárkapocscsontjából alakították ki - itthon egyedülálló módon - egy 55 éves kiskunhalasi férfi fél állkapcsát hétfőn. A beavatkozásra azért volt szükség, mert több agresszív ciszta miatt a férfi állcsontját már nem lehetett kezelni és megmenteni.
A hatórás műtét jól sikerül, a férfi hamarosan hazamehet. Orvosai szerint új állkapcsába, ha már teljesen összeforrtak a csontok még fogakat is beültethetnek, így ugyanúgy használhatja, mint az eredetit. A jobb lábában a szárkapocscsont hiánya miatt pedig még sántítani sem fog.

Hat órán keresztül dolgozott két orvoscsoport is, hogy csontátültetéssel megmentsék a férfi állát. Amíg az egyik csapat a férfi jobb alsó lábszárából kioperálta a szárkapocscsontot, addig egy másik csapat eltávolította az elgyengült és eltört állcsont bal felét. Ezután a lábából kivett csontot szó szerint befaragták a helyére.

Oberna Ferenc, mikrosebész főorvos a Független Hírügynökségnek elmondta: a szárkapocscsontot az igényeknek megfelelően kiválasztva és a keringési viszonyokat figyelembe véve ültették át az állcsont eredeti formája szerint és utána mikroszkóp alatt elkészítették az ellátó ér varratait.

A férfit már többször is műtötték agresszív cisztái miatt, azonban már csak a csontátültetésben bízhatott.

A férfi a műtét után már jól van, az álla alatt húzódó csaknem harminc centis vágás is hamarosan beforr. A gyógyulás után új állcsontjába fogakat is beültetnek, így ugyanúgy rághat, mint ezelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb népszavazást kezdeményez a Fidesz

Megerősítő népszavazást kezdeményez a Fidesz az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló… Tovább olvasom