Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Egyelőre nem lesz színházigazgató Alföldi Róbert

Tárgyalt ugyan a minisztériummal egy új konstrukciójú teátrum létrehozásáról, de az határidőről már lecsúsztak.
Nem lesz színházigazgató a közeljövőben Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó vezetője.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: valóban tárgyalt a minisztériummal arról, hogy közösen létrehoznak egy új konstrukciójú teátrumot - központi helyként az Asbóth utcai Shure Stúdióban -, amely nem teljes mértékben állami támogatással, hanem 2-3 éven belül magántőke bevonásával magánszínházként működhetett volna. Mindennek azonban meg kellett volna valósulnia április 20-ig, mert az előadóművészeti törvény szerint április 30-ig a színészeknek alá kell írniuk szerződéseiket.

 Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó főigazgatójának sajtótájékoztatója. Fotó: MTI/Kallos Bea (galéria)

E dátum után már nincs realitása a dolognak - hangsúlyozta a leköszönő főigazgató. Ez az ügy vagy a bürokrácia útvesztőiben veszett el, vagy meggondolták magukat azok, akik dönthetnek ebben az ügyben - mondta a távozó direktor, emlékeztetve, hogy korábban az Újszínház vezetéséről is tárgyalt a fővárosi önkormányzat kulturális vezetőjével.

Mint mondta, a Nemzeti Színház 176 éves történetében nem volt példa arra, hogy a következő vezetés lenullázza a repertoárt és 30 sikeres előadást tegyen a földdel egyenlővé. Tájékoztatása szerint a Mephisto című előadást a Vígszínház megvásárolta, így novembertől ott láthatja a közönség, több szereposztásban.

Kerényi Imre és Kósa Lajos "buzizásáról" szólva kijelentette: "alpári, méltatlan és megalázó, hogy a miniszterelnök megbízottja kocsmai színvonalon értékeli egy kulturális intézmény öt évét". Hozzátette: kérdőjeleket vet föl L. Simon László nyilatkozata is, amely szerint vitát kell nyitni arról, hogy állami intézményekben milyen módon jelenhet meg a homoszexualitás.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó főigazgatójának sajtótájékoztatója. Fotó: MTI/Kallos Bea (galéria)

Alföldi Róbert kifejtette: a miniszteri biztos és az új vezetés "méltatlan körülmények között - a korábban szóban elhangzott megállapodások semmisnek tekintésével, az adott szó megszegésével - bonyolítja a távozó munkatársak elbocsátását". Tavasszal az új vezetés a színészeken kívül más munkatársaknak is jelezte munkaviszonyuk megszüntetését, és ígéretet tett a tárgyalások mielőbbi megkezdésére, mindenki számára megnyugtató lezárására. Az érintett munkatársak többsége azonban a mai napig kiszolgáltatott helyzetben várja a tárgyalások folytatását.

A színház gazdálkodásáról elmondta: a 2013-as állami támogatást csak 2013. június 6-án írta alá a minisztérium, ám a színház feszes gazdálkodását bizonyítja, hogy a támogatási szerződés hiányában, az állami források elmaradása ellenére az április és május elején esedékes bér- és járulékfizetés, valamint a beszállítókkal szembeni kötelezettségeik jelentős részét addigi megtakarításaikból és bevételeikből finanszírozták.

Az elmúlt 4 évben a állami támogatás csökkenése ellenére a színház hatékonyan működött, a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 2013 első felében több mint 42 millió forint jegybevétel-növekedést értek el. Több mint 70 millió forintot hagynak a kasszában úgy, hogy a július elején esedékes júniusi fizetéseket már átutalták - hangsúlyozta Alföldi Róbert.

A minisztérium által előírt átvilágítást a színház határidőre elvégezte és az elkészült anyagot az érintetteknek elküldte. Az átvilágítás semmi olyan problémát nem talált, amely törvénytelenségre, működési vagy gazdálkodási hibára utalt volna - mondta.

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2013. június 30. 21:09
  „Alföldinek nincs sem oka, sem joga a síránkozásra, hiszen teljesen kitöltötte az 5 évet, innentől kezdve az "petyeg" aki fizet, azaz a színházat fenntartó Önkormányzat! Valószínű, hogy maga Alföldi Róbert sem tudja, hogy mért demonstráltatja közönségét, persze könnyű az embereket a negatív irányba befolyásolni és ezt Alföldi Róbert is nagyon jól tudja!”
 • 2. IVY 2013. június 30. 17:19
  „Ez játszatta János vitézt meztelenül?”
 • 1. achilleus 2013. június 30. 15:32
  „"méltatlan körülmények között - a korábban szóban elhangzott megállapodások semmisnek tekintésével, az adott szó megszegésével - bonyolítja a távozó munkatársak elbocsátását".

  - Tényleg? És ez mi volt?:
  http://index.hu/kultur/klassz/2009/03/23/alfoldi_hat_embert_rugott_ki_a_nemzetibol/
  2009. március 23., hétfő 10:57 | | A Nemzeti Színház 15 hónapja kinevezett igazgatója idén hét színésztől válik meg. Alföldi tavaly már 18 társulati tagot tett lapátra. A kirúgott színészeknek megkaptuk a listáját: Benedek Miklós, Csoma Judit, Gazsó György, Mertz Tibor, Spindler Béla és Szalay Mariann mellett Varga Mária is elbúcsúzik a társulattól. Így az eddigi infomrációnkkal ellentétben nem hat, hanem hét színészt bocsátott el márciusban Alföldi Róbert. Az igazgató a kirúgásokat azzal indokolta, hogy a következő évad rendezői nem látnak ezekben a színészekben fantáziát. (...) Mertz a Klubrádióban hozzátette, nem volt indok a színészek elbocsátására, még anyagi sem. Alföldi egy társulati ülésen januárban ugyan azt mondta, a minisztérium elvont tőlük 85 millió forintot és felkérte a társulatot, hogy ne kelljen senkit elbocsátani, mindenki mondjon le fizetésének 10 százalékáról. Ezt a társulat kivétel nélkül megtette. A minisztérium mégis odaadta akkor az emlegetett összeget." Benedek Miklós még évekkel később sem tudta biztosan, miért került lapátra: http://www.youtube.com/watch?v=P0kRXcERMoA - 23 perc 15-től”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a baloldal ingatlanadóval helyettesítené a bankadót

Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a szereplők ugyanazok: Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy,… Tovább olvasom