Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Egyelőre nincs egyezség a kórházak finanszírozásáról

A szakmai szervezetek 25,5 milliárd forintot kérnek, az egészségügyi tárca 4,5 milliárdot ajánl.
Egyelőre nincs megegyezés abban a vitában, mennyi pluszforrást kapjanak a kórházak talpon maradásukért; a szakmai szervezetek 25,5 milliárd forintot kérnek, az egészségügyi tárca 4,5 milliárdot ajánl. Az eredménytelen tárgyalások nyomán elhalasztották az októbertől tervezett bázisfinanszírozást. Az egyeztetést kedden folytatják.

Nem új keletű az a vita, hogy az egészségügyi ellátásokra fordítható források elegendőek-e vagy sem. 2004-ben vezették be az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot (tvk), amely meghatározta, hogy egy-egy intézmény hány beteg után kap biztosan pénzt, az efelett ellátott páciensek után pedig degresszíven fizetett a biztosító. Majd 2005-től ez a technika annyiban változott, hogy a meghatározott intézményi maximum felett ellátott betegekért egyáltalán nem fizetett az egészségpénztár. A kórházvezetők már ekkor jelezték, gond lesz a kórházak költségvetésével, hiszen beteget elküldeni nem lehet arra hivatkozva, hogy nem fizet utánuk a biztosító, továbbá úgy vélték, a nem sürgős beavatkozásoknál nőnek majd a várólisták. A kórházvezetők folyamatosan kritizálták a tvk-t.

Több év után idén áprilisban változtattak a finanszírozáson. Az új rendszer lényege, hogy a kórházak a tavalyi teljesítményük 70 százalékáig megkapják az időközben megemelt alapdíjat, a fennmaradó 30 százalékot pedig úgynevezett lebegő rendszerben osztják szét, figyelembe véve az összkórházi teljesítményeket. Székely Tamás egészségügyi miniszter akkor azt mondta, ebben a rendszerben nem lesz kifizetetlen ellátás. A kórházvezetők szerint azonban ebben a finanszírozási formában a 30 százalékra eső pont/forint érték nagyon kevésnek bizonyult, jóval százezer forint alatt marad, ami kórházanként több százmilliós kiesést jelent. A tárca jelezte, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a finanszírozást, és ha szükséges, intézkedéseket javasolnak. Több szakmai szervezet szerint a rendelkezésre álló pénzből nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat.

Szeptember elején Kökény Mihály MSZP-s politikus úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy átmeneti időre, az év utolsó három hónapjában havi állandó összeget kaphatnak a kórházak és a szakellátók, vagyis egyfajta bázisfinanszírozást. Az elképzelések szerint a kórházak meghatározott összeget kapnak az év végéig, amelyet havonta utaltak volna át részükre. Időközben a kórházi szakmai szervezetek találkozót kértek és kaptak Bajnai Gordon miniszterelnöktől. Ezt követően Székely Tamás tárcavezető azt közölte, októbertől az év hátralévő részében bevezetik a fix finanszírozást a kórházaknál, a részleteket kidolgozzák, a tervet pedig véleményezésre megküldik a szakmai szervezeteknek.

Egy hét múlva a szakmai szervezetek bejelentették, nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, és a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet elfogadhatatlan. Kifejtették: a működőképesség feltételének tartják az év közben 13,5 milliárd forint zárolásának azonnali feloldását, és további 12 milliárd forintnyi többletjuttatást. Mint közölték, nem a finanszírozási rend megváltoztatására van szükség, hanem elegendő forrásra, hogy ki tudják fizetni a béreket, a közüzemi és a beszállítói számlákat. Az érdekképviseletek figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozatot is kilátásba helyeztek, ha kéréseiket a kabinet nem teljesíti. E szerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnak, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést, de éhségsztrájkolni is hajlandóak, végső esetben pedig korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat.

A következő tárgyalási fordulón egyfajta megállapodás-tervezetet fogadtak el a felek, amely szerint egyebek mellett bázisfinanszírozást vezetnek be október elsejével. Székely Tamás akkor azt közölte: a megállapodás akkor lép hatályba, ha a szervezetek jóváhagyják a dokumentumban foglaltakat. Mint mondta, "a megállapodás arról szól: a kormány nem zárkózik el attól, hogy többletfinanszírozást biztosítson az egészségügy részére". Kiderült, a tárca ajánlata 4,5 milliárd forint. A tárcavezető tájékoztatása szerint a szakmai szervezetek javaslatot tesznek az általuk fenntarthatónak vélt struktúrára és az általuk finanszírozhatónak gondolt teljesítményekre is. A kórházszövetség elnöke közölte, ha aláírják a megállapodást, akkor nem tartják meg az október 7-ére tervezett kórházi megmozdulásokat.

Az ezek után tartott tárgyalási forduló után sem közeledtek az álláspontok. A kórházak nem kapják meg az általuk kért 25,5 milliárd forintot, de nem is fogadják el a tárca által javasolt 4,5 milliárd forintot. Az eredménytelen tárgyalások nyomán a kormányzat nem vezeti be a bázisfinanszírozást. A szervezetek ekkor már úgy vélték, nem feladatuk javaslatot tenni a struktúrára, a kötelezően elvégzendő teljesítmény nagyságára. Szeptember 24-én zöld zászlót tettek ki a magyarországi kórházak többségében, a dolgozók pedig ruhájukra zöld szalagot tűztek; első lépésként ezzel hívták fel a figyelmet az intézmények pénzhiányára. Egyelőre nem körvonalazódik megegyezés, Oszkó Péter pénzügyminiszter időközben kijelentette, nem költhet többet az egészségügy a tervezettnél, a költségvetésnek nincsenek szabad forrásai, tehát az egészségügynek adott többletpénzt máshonnan kell elvenni. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserközpont programvezetője azt mondta, a tavalyihoz képest idén mintegy 60 milliárd forinttal kevesebb az egészségügyi forrás. Tavaly 757 milliárd forint állt rendelkezésre, idén pedig 727 milliárddal nyitott a kassza - mondta. A 30 milliárdos mínuszt növelte a válság miatt évközben zárolt 13,5 milliárd forint. Emellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 20 milliárd forintot előrehozott az év második felére szánt forrásokból, hogy az intézményeknek kevésbé legyen megrázó a kivonás.

Olvasóink írták

 • 6. Léni 2010. június 28. 17:38
  „Nem értem mi itt a probléma! Nyert a Fidesz, Orbán ül a bársonyszékben, kutya kötelességük
  minden problémát megoldani, mert ezt ígérték! 2006-tól már túl lenne az eü. a reformok nehezén,
  csak éppen hagyni kellett volna dolgozni az akkori kormányt! Orbán a nép nevében mindent
  megakadályozott, most akkor mutassa meg mit tud! Természetesen megszorítások nélkül, és nem
  ugyanazokat a lépéseket megtenni, amit az előző kormány kidolgozott!
  A vizitdíjat is be fogják ők szedni, mert rájöttek csak szükség van arra, majd eü.adónak nevezik,
  amit az emberek vásárláskor fognak megfizetni!”
 • 5. keletaru 2009. szeptember 28. 20:42
  „Ugyan már... ma is lehetett látni jelenlegi vezetőnk milyen fejfedőt visel ..... Ez is bizinyitja hova tartozik,még hogy értünk ????!!! Üdv Kuci”
 • 4. Power 2009. szeptember 27. 20:29
  „Itt minden és mindenki "be van betonozva"! Be van betonozva Bajnai, a miniszterei és az egész kormány...
  Ők csak a pénz elköltéséhez és a hitelek felvételéhez értenek, elvégre válságkezelők...”
 • 3. igazságkereső 2009. szeptember 27. 13:01
  „Bizony nagy baj,hogy még mindig nincs egyezség a kórházak, klinikák finanszírozásáról.Pedig,hiszem és tudom, hogy az orvosok a meglevő nehézségek ellenére is mindent elkövetnek a betegek érdekében.Példa erre a saját tapasztalatom,mely szerint 2009.szeptember 21-én este súlyos állapotba kerültem a szegedi FÜl-orr-gége,fej és nyaksebészeti Klinika I.emeletére,ahol Dr.Szakács László klinikai orvos, Dr.Szili Sándorné osztályos nővér akkor este azonnal megkezdte kezelésemet,hogy fulladásos állapotomat mielőbb megszüntessék.Egész éjszaka ellenőrizték állapotom, mert tovább romolhatott volna is a helyzet.Megfelelő kezeléssel, injekciózással elég hamar rendbe hoztak, majd másnap délelőtt Kiss Györgyi ugyancsak osztályos nővér ugyan olyan lelkiismeretesen folytatta ápolásom dr.Szakács László klinikai orvos útmutatása alapján, aki még az éjszakai ügylete után reggel folytatta munkáját.Jó lenne, ha a társadalom összefogna és a degradálás helyett kiharcolná az orvosok kellő társadalmi elismertségét, mert ugye azért azt mindenki tudja,hogy az orvosok munkája nélkül nagyon nagy bajok lennének az egészségünkkel.Ez úton is köszönetet mondok Nekik és Prof.Dr.Jóri József egyetemi Tanár Úrnak,a Klinika Igazgatójának!Tehát Kedves Hozzászólók: javaslatom, hogy fogjunk össze ahelyett, hogy széthúzunk ahányan vagyunk és hassunk oda,hogy Dr.Székely Tamás egészségügyi miniszter úr végre kellően képviselje a saját tárcája ügyét a kormányban és tegyen meg mindent,hogy a 4,5 milliárd helyett legalább a 3x-át kapja meg az országos egészségügy! A mesék helyett azt hiszem ez lenne az igazi eredmény minimum!”
 • 2. Power 2009. szeptember 27. 12:57
  „Hazugságokkal meglehet etetni az ország népét...
  http://www.youtube.com/watch?v=8HsyyjYUDVs&NR=1”
 • 1. dred 2009. szeptember 27. 10:48
  „A szakmai szervezeteket nem veszik figyelembe az országot irányítók ! Az egészségügy romokban hever, a morál padlón a beteg meg teljesen kiszolgáltatott mert fizeti (évek óta) a biztosítást de nem látják el különböző hivatkozásokkal !!! Hát erről szól az orvosi eskü ? Bosszút állni a betegen a rendszer hibája miatt ? Igen, majd csak el fogynak a betegek. Ha van pénz akkor azonnal el látják ,sőt azt is aki soha nem dolgozott és nem fizetett biztosítást...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek egy férfira Pécsett - sérülése súlyos

A férfira több lövést adtak le a háza előtt szombaton este. Tovább olvasom