Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Egyetemek kötöttek vagyonkezelési szerződést

Felsőoktatási intézmények vezetői kötöttek vagyonkezelési szerződést szerdán a nemzeti vagyonkezelővel.
Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az aláírást követően fontos kompromisszumnak nevezte a szerződések megszületését, és hangsúlyozta: az egyetemek, főiskolák olyan fejlődési pályán vannak, amikor a vagyongazdálkodásban is önállóságot kell élvezniük.

Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke beszámolt arról, hogy elfogadták a testület középtávú vagyonhasznosítási stratégiáját, amely a közérdek hatékony érvényesítését szolgálja. Hozzátette: könyvszerinti értéken a nemzeti vagyon értéke 15 ezer milliárd forint felett van, ebből 8.600 milliárdot tesznek ki az ingatlanok és mintegy 3 ezer milliárdot a földterületek.

Kamarás Miklós az eseményt követően az MTI-nek elmondta, hogy eddig összesen 16 felsőoktatási intézménnyel kötötték meg a szerződést, de folyamatosan készítik elő a többi, 12-13-t is. A szóban forgó vagyon 250 milliárd forint körül lehet, és többségében ingatlant jelent, de van közöttük fogyóeszköz is. Az egyetemek ingyen kapják meg a vagyonkezelési jogot, határozatlan időre és a vezérigazgató szerint nagy szabadsággal dönthetnek a vagyonnal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az intézmények szabadon dönthetnek a bérbeadásról és értékesíthetnek is, ha bizonyítják, hogy a befolyt pénzt visszaforgatják a fejlesztésbe és ezzel az állami vagyont gyarapítják. Utólag csak elszámolást kell benyújtaniuk a vagyonkezelőnek.

A szerződéskötést kemény tárgyalások előzték meg - fűzte hozzá, megemlítve például, hogy az egyetemek is nemzetközi jogászokat hívtak segítségül, különösen nehéz volt többek között annak a határnak a meghúzása, amely mentén a felelősség átadható.

Az állami vagyont illetően az MTI-nek azt mondta: a vagyon tényleges nagyságát rendkívül nehéz megbecsülni. Az MNV által már korábban közölt 40-50 ezer milliárd forint közötti forgalmi értékkel összefüggésben felhívta a figyelmet néhány nagyon nehezen értékelhető, ám jelentős értékű vagyonelemre. A geotermikus energiának például még alapértéke sincs, még a mérésre sincs tudományos konszenzus - mondta. Ezt az értéket egy szakértői anyag további 12 ezer milliárdra becsülte , de erre "nem merünk hivatkozni, mivel gazdasági társaságként könyveinket könyvvizsgálóval kell elfogadtatni és a világon nincs olyan könyvvizsgáló amely erről biztosat tudna állítani". Ezért az MNV nagyon óvatosan bánik a becslésekkel és még néhány évbe beletelik, mire "bátrabban" beépíti a könyveibe is - derült ki Kamarás Miklós szavaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés a Fővárosi Bíróságon

Két férfi összeverekedett szerdán a Fővárosi Bíróságon, a kiérkező rendőrök mentőt is hívtak -… Tovább olvasom