Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyeztetés az árusítás feltételeiről

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani – mondta az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára kedden. A gyógysze-

részkamara szerint a patikán kívüli árusításnál nincs megoldva a gyógyszer-

biztonság. A Fidesz szerint a gyógyszer-

nek a gyógyszertárban van a helye.
A 300 készítmény némelyikénél elképzelhető azonban, hogy a megszokottól kisebb kiszerelésben és csökkentett hatóanyaggal kerül az üzletek, benzinkutak polcaira – jegyezte meg Horváth Ágnes, a tárca szakállamtitkára.
A minisztériumban kedden egyeztetés zajlott a hiper- és szupermarketek, drogérialáncok és üzemanyag-értékesítő cégek képviselőivel a vény nélkül megvásárolható gyógyszerek patikán kívüli árusításának lehetőségéről, illetve arról, hogy a különböző cégek az árusítást hogyan képzelik el – a szigorú szabályok betartása mellett. (A készítmények patikán kívüli árusítására a nemrég elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény ad lehetőséget januártól.)
A készítmények szabadárasak lesznek, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa egy maximumárat határozhat meg, ez alatt azonban árverseny várható – tette hozzá a szakállamtitkár.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a betegtájékoztatásra helyezte a hangsúlyt. Véleménye szerint a patikán kívüli gyógyszerárusítással a kistelepülések járnak jól.
Dezső Antal, a Gyógyszerfutár Kft. vezetője szerint nem politikai kérdés a gyógyszerek patikán kívüli árusítása. Igény van ezekre a szolgáltatásokra, így a Gyógyszerfutár szolgáltatásaira is, ám a kft.-től vényre kiadható gyógyszer is rendelhető – jegyezte meg.
A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint nem megoldott a gyógyszerbiztonság, mivel nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételek a patikán kívüli árusításhoz.
Horváth Tamás, a köztestület elnöke szerint „súlyosan elhibázottnak” tartják az árusítást lehetővé tevő törvényt, ezért a kamara átgondolandónak tartja a patikán kívül forgalmazás feltételeit. Horváth Tamás kamarai elnök közleményében emlékeztet arra, hogy mintegy 300 ezer ember tiltakozott aláírásával a gyógyszerek patikán kívüli árusítása ellen.
Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa feltette a kérdést, hogy miért vásárolna a beteg patikán kívül, ha ezeken a helyeken csökkentett hatóanyagban és kisebb kiszerelésben jut a készítményhez. Hozzátette: azzal, hogy a készítmények szabadárasak lesznek, nőnek majd a lakossági terhek, és nem igazolódott be az sem – tette hozzá a politikus –, hogy a patikán kívüli árusítás javítja a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom