Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Egyeztetés kezdődik a tandíjról

Tárgyalássorozatot kezdeményez az Oktatási és Kulturális Minisztérium a hallgatók alternatív tandíjra vonatkozó javaslatáról - jelentette be Manherz Károly szakállamtátkár a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülése után.
A tárca, a Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselői decemberig megnyugtató választ akarnak kidolgozni arra, össze lehet-e egyeztetni a diákok elképzeléseit a jelenlegi finanszírozási rendszerrel.

Manherz Károly hangsúlyozta: azzal mindenki egyetért, hogy a hallgatóknak részt kell vállalniuk a felsőoktatás finanszírozásában, véleménykülönbségek csak ennek módjában és mértékében vannak. A politikus szerint a tandíj nem érinti a költségvetést, illetve a normatívákat, mivel a befizetett pénz fele ösztöndíjakra, a másik fele pedig intézményfejlesztésre megy. Ha az egyeztetések után valamilyen okból mégis törvénymódosításra lenne szükség, arról a diákok időben értesülni fognak - ígérte.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy a legjobban teljesítő 15 százaléknak 2008 szeptemberétől már kötelező lesz mentességet adni a tandíj megfizetése alól, és csak a diákok 85 százaléka után kell az iskoláknak bevételt tervezniük. Ezt egyébként a költségvetési törvény módosításában szerepel majd, és január elsejétől léphet hatályba.

Miskolczi Norbert, a Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a megbeszélés után kijelentette: mégiscsak eredményes volt az őszi tandíjellenes tüntetéssorozat, hiszen a szaktárca kész volt tárgyalóasztalhoz ülni velük azért, hogy megvitassa a fejlesztési részhozzájárulás alternatíváit. Az idő azonban szorít, a diákoknak tudniuk kell, hova és milyen feltételek mellett jelentkeznek."A HÖOK azt szeretné, ha a tandíj eltörlését adhatná nekik karácsonyi ajándékként" - tette hozzá.

Az ügyben a Rektori Konferencia elnöke is megszólalt. Molnár Károly közölte: mindannyian a minőségi felsőoktatás megteremtésére törekednek, de a HÖOK javaslatát nem látják kivitelezhető alternatívának. A rektorok mindvégig aktívan részt kívánnak venni az egyeztetéseken - mondta. Molnár Károly szerint a tandíj nem egyszerű pénzbehajtás, és önmagában egyébként nem oldja meg az intézmények anyagi gondjait, mivel a befolyt összeg csak a költségvetésük 1-2 százalékát tenné ki - állította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog házasság mint sikeres ''projekt''

„Az esküvő egy kapcsolat ünnepe. A házasság nemcsak egy papír, annál mélyebb értelemmel bír"… Tovább olvasom