Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Egyhangú szocialista támogatás az egészségügyi reformnak

Az MSZP frakciója hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a múlt héten kialakított koalíciós javaslatot az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról - jelentette ki az ülést követően Lendvai Ildikó.
A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hozzátette: egy képviselő sem kérte a külön-szavazást, így jövő hétfőn várhatóan az MSZP és az SZDSZ közösen fogadja el a szükséges módosító indítványokat, december 17-én pedig együtt támogatják a törvényjavaslatot a zárószavazáson. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ülésről távozóban annyit mondott: jó megállapodás született, amely minden megegyezéshez hasonlóan kompromisszumok árán jött létre.

Lendvai Ildikó frakcióvezető elmondta: az MSZP frakció kérésére "az egészségbiztosítási reform folytatása érdekében" Tóth Károly visszavonja módosító indítványát, amely január 1-től eltörölte volna a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Kökény Mihály az MSZP szakpolitikusa a frakcióülést követően elmondta: a szocialista képviselők támogatták a koalíciós javaslatot, hiszen az sok szocialista sarokpontot tartalmaz. Kökény példaként említette, hogy a leendő új egészségpénztárak vezérigazgatóját a kisebbségi magántulajdonos jelöli majd, ellenben az igazgatóság elnökét a többségi tulajdonos, vagyis az állam adja és a két tulajdonosi körnek megegyezési kötelezettségük lesz az igazgatóság tevékenységével kapcsolatban.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogutódja nem egy "elszámoló iroda" lesz, hanem egy valós jogosítványokkal rendelkező kormányhivatal.

További változás, hogy a fejkvóta- és díjtételi bizottságokban az önkormányzatok képviselői is helyet kapjanak, hogy " az eddig is biztosított önkormányzati felelősséget érvényesíteni tudják" - mondta Kökény Mihály.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus megerősítette, hogy pénztárak 49 százalékos részesedésére a magánbefektetők biztosítottanként minimum 12 ezer forintos ajánlatot tehetnek, így "a pénztárak stabilitása és az egészségügy fejlesztésére legalább 120 milliárd forint jut majd" - hangsúlyozta Kökény Mihály.

Olvasóink írták

 • 3. belfegor 2007. december 03. 19:14
  „Akik elfogadják eme mutyizós eü privtizálást azoknak gyólyó kell a
  fejükbe, hogy valamivel kitömődjön a légüres tér.”
 • 2. belfegor 2007. december 03. 19:14
  „Akik elfogadják eme mutyizós eü privtizálást azoknak gyólyó kell a
  fejükbe, hogy valamivel kitömődjön a légüres tér.”
 • 1. belfegor 2007. december 03. 19:14
  „Akik elfogadják eme mutyizós eü privtizálást azoknak gyólyó kell a
  fejükbe, hogy valamivel kitömődjön a légüres tér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élen járunk az uniós pályázatok kiírásában és kifizetésében

Hétfőn megjelentek a város-rehabilitációra kiírt uniós pályázatok, amelyek 64 milliárd forinttal… Tovább olvasom