Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Egymilliárd forint bírság a Csillagszóró Hadműveletben

Több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki, kétszáznál is több üzletet zártak be és körülbelül fél milliárd forint értékben foglaltak le árut a november végén elindított Csillagszóró Hadműveletben résztvevő hatóságok ellenőrei.
A kormány mostani ülésén tekintette át az összehangolt akciósorozat eredményeit és egyetértés volt arról, hogy folytatni kell a hasonló ellenőrzéseket. Arról azonban, hogy a későbbiekiben, így például húsvét előtt lesz-e ilyen, nem született döntés - tette hozzá a szóvivő.

A Csillagszóró Hadműveletet november 22-én hírdette meg a kormány, a hat hetes akciósorozatban hét szervezet, köztük fogyasztóvédelmi és munkaügyi ellenőrök, illetve a VPOP és az APEH munkatársai vettek részt.

A kormányszóvivői tájékozatatón résztvevő hét ellenőrző hatóság vezetője többségében pozitív tapaszatlatokról számolt be, szerintük ugyanis a korábbi évekhez viszonyítva bár a jogsértések száma nem feltétlenül, de azok súlyossága csökkent.

A Csillagszóró Hadművelet összességében nem jelentett külön kiadást, az ellenőrzési akciók ugyanis eleve be voltak tervezve az ünnepek előtti időszakra, csak éppen a hatóságok most összehangolták ezeket.

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség 376 felügyelője vett részt a Csillagszóró Hadműveletben, 11800 ellenőrzést végeztek el, 3200 esetben szabtak ki bírságot majdnem 600 millió forint értékben.

A Vám-és Pénzügyőrség 2000 munkatársa 4000 ellenőrzést végzett országszerte, 100 millió forint értékben szabtak ki bírságot, majdnem félmilliárd forint értékű árut foglaltak le és 48 üzletet zártak be.

Az ÁNTSZ munkatársai körülbelül 6 000 vendéglátóhelyet és konyhát vizsgáltak, az esetek 20 százalékban találtak problémát a legtöbb gond a tisztasággal volt. Hat hét alatt összesen 17 és fél millió forint bírságot szabtak a tisztiorvosi szolgálat munkatársai. A több mint 200 üzlet közül 165 bezárásáról az adóhatóság döntött a Csillagszóró Hadművelet során.

Az akcióban résztvevő 1438 adóellenőr csaknem 7400 vizsgálatot végzett és 127 millió forintnál is több bírságot szabott ki. Azok, akiknél problémát találtak az ellenőrök idén újabb vizsgálatra is számíthatnak.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság 2000 ellenőre 3714 ellenőrzést végzett. Ezek során 67 ezer tételt ellenőriztek, 760 alkalommal szabtak ki bírságot 75 millió forint értékben. A szakemberek 94 ezer kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 39 millió forint értékben.

A fogyasztóvédők 160 munkatársa 1900 -nál is több vizsgálatot végzett és az esetek több mint felében találtak kifogásolnivalót. Bírságot 600 esetben szabtak ki több mint 160 millió forint értékben.

Olvasóink írták

 • 3. G. H. J. 2008. január 10. 13:46
  „Ez így együtt nagyon jól hangzik. Végre egy icipicit megszervezve meg is dolgoztak a bérükért, nem beszélve a többi juttatásukról. Ki kell jönni az irodából, máris van eredmény. Ez nem csak az Unióban van így. Mozogj és van eredmény. Hajrá mindennap, ne üljenek a babérjaikon.”
 • 2. molnar klara 2008. január 10. 13:38
  „szerintem ilyen "csillagszorasi""aktionak kellen lenni allandoan, mert sok minden visszaelestol meglenne mentve a gazdasag es csak azok mukodnenek akik tisztesegessek!!
  ezentul majd decemberben visszahuzodnak akiknek felni valojuk van s maj elojonnek odujukbol!!”
 • 1. Jikanv 2008. január 09. 18:42
  „Hat majd ha az ismeroseink mennek magyarorszagra mondjuk nekik hogy vigyek a sajat kajajukat meg egyeb cuccot mert a boltokat bezaratta a hatosag penzcsinalasi probalas vad miatt.
  Szaros Naci APEH szervezet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárra program készül a bírák védelmére

Szakértői munkacsoport dolgozza ki a következő hetekben, hogyan lehetne megvédeni a bírákat és a… Tovább olvasom