Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Egymilliárdot termelt az objektív felelősség

1,3 milliárd forintnyi bírságot fizettek már be a megbüntettek autósok május elseje, az objektív felelősség bevezetése óta. Szintén sikeres az ittas sofőrök ellen bevezetett szigor, a zéró tolerancia is, hiszen bevezetése óta már több mint 5500 jogosítványt vettek el az egyenruhások.
Az objektív felelősséget májustól vezették be, a lényege, hogy egyes szabálysértéseknél mindenképpen azt büntetik, akié az autó. Az elmúlt több mint négy hónap alatt 4,4 milliárdnyi bírságot szabtak ki, ebből a megbüntetettek 1,3 milliárdot már be is fizettek - mondta hétfőn újságírók előtt Bencze József országos rendőrfőkapitány. Elmondása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában fizetnek a szabálytalankodók.

Nem ez volt az egyetlen szigorítás ebben az évben, januártól ugyanis a zéró toleranciát is bevezették. Ez annyit jelent, hogy attól az autóstól, akinél elszíneződik az alkoholszonda, a helyszínen elveszik a jogosítványát. Eddig 5545 vezetői engedélyt vettek el az egyenruhások.

Ittas vezetés miatt több mint 5000 jogosítványt vettek el az idén
Ittas vezetés miatt több mint 5000 jogosítványt vettek el az idén


Bencze József szerint érezhetően javult a közlekedési morál. Ezt mutatja például az az adat, hogy augusztusig 209-cel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint az elmúlt évben. Az ittasan okozott balesetek száma is csökkent az elmúlt nyolc hónapban 27 százalékkal - tette hozzá.

A főkapitány arról is beszélt, hogy mindeközben a kerékpárosok által okozott balesetek száma 14-15 százalékkal emelkedett. Ezért a közeljövőben szigorúbb ellenőrzéseket terveznek.

Olvasóink írták

  • 2. mind1 2008. szeptember 15. 17:45
    „Az elmúlt több mint négy hónap alatt 4,4 milliárdnyi bírságot szabtak ki, ebből a megbüntetettek 1,3 milliárdot már be is fizettek....

    A többi 3,1 milliárd kintlévőség pedig, azon külföldieké akiket valahol megbírságoltak de rájöttek, hogy az égvilágon senki sem fogja tőlük beszedni, és felvilágosítást kaptak arról is, hogy ha a Magyarköztársaság területén gyorsan hajtottak, át hajtottak a piroson, vagy ne adj isten veszélyeztette a többi forgalomban résztvevőt, és részükre helyszíni birság lett kiszabva, nevetve eldobták a csekket, és tovább hajtottak.”
  • 1. Az élet a lényeg, nem a pénz! 2008. szeptember 15. 14:54
    „""...augusztusig 209-cel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint az elmúlt évben. Az ittasan okozott balesetek száma is csökkent az elmúlt nyolc hónapban 27 százalékkal - tette hozzá."

    Miért nem erről szól már a cím is? Fontosabb, mint a bírság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az európai ombudsman segíthet, ha késik az uniós pénz

Ha valakinek gondja van az uniós pénzek kifizetésével, akkor panaszával az európai ombudsmanhoz is fordulhat. Tovább olvasom