Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egymillió állás egy új uniós álláskereső honlapon

Közel egymillió, EU-szerte betöltendő állást tettek közzé egy új uniós álláskereső honlapon, amely a mobilitás európai évét népszerűsíti.
Az évet és a weboldalt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Vladimír Spidla munkaügyi biztos és Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter bocsátotta útjára Brüsszelben, a "Munkavállalói mobilitás: jog, választás, vagy lehetőség?" elnevezésű konferencia keretében. A mobilitás európai évének célja, hogy növelje a más országban vagy új munkakörben való elhelyezkedés előnyeinek ismeretét és jobb megértését, és rávilágítson arra, hogyan segítheti elő az Európai Unió a munkavállalóinak mobilitását.

Mindezt azokban a hetekben, amikor az unió régebbi tagországaiban vita folyik arról, feloldják-e az új tagállamok munkavállalóival szemben még fennálló korlátozásokat. A tagoknak április utolsó napjáig kell döntés hozniuk az ezt engedélyező intézkedés hároméves meghosszabbításáról vagy elvetéséről.

A lakosság 53 százaléka kiemelten fontosnak tartja a munkavállalói és utazási szabadságot, de ma az európaiaknak csak 2 százaléka él származási országán kívül egy másik EU-országban. Ez az arány az utóbbi harminc évben alig változott.

Az európaiak a munkahelyüket sem változtatják túlságosan gyakran: átlagosan 10,6 évig maradnak egy-egy állásban az Európai Unióban, szemben az Egyesült Államokkal, ahol az átlag 6,5 év. Magyarországon, Ausztriában és Írországban a lakosságnak csak egynegyede lenne kész külföldön munkát vállalni, míg például Lengyelországban ez az arány eléri az 50 százalékot is.

Spidla biztos azt hangsúlyozta: "A szabad mozgás alapvető jog az Európai Unióban, amellyel a lehető legteljesebben élnünk kell. A mozgás tanulásra, munkára és továbbképzésre egyaránt alkalmat nyújt."

A konferencián felavatott az EURES álláshirdető weboldalon Európa 28 országából közel egymillió álláslehetőség mellett megtalálhatók annak a 700 tanácsadóból álló hálózatnak az adatai is, amely a munkavállalók mobilitásához hivatott segítséget nyújtani.

Az európai év 10 millió eurós költségvetését a mobilitással kapcsolatos tudatosságot elősegítő projekteknek és nagyobb rendezvények szervezésének szentelik: ilyen lesz a júniusban tartandó bécsi mobilitás-konferencia és a szeptemberi európai állásbörze, amelynek keretében több mint ötven európai városban szerveznek állásbörzéket.

Az Eurobarométer felmérése szerint a származási területükön kívül is munkát keresők 59 százaléka talált állást egy éven belül, addig a helyben maradóknak összesen csak 35 százaléka.

Az EuropeDirect szolgálat az EU-ra vonatkozó bármely kérdésre bármely EU nyelven válaszol, telefonszám: 00-800 6 7 8 9 10 11.

http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=en

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom