Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Egynapos látogatáson hazánkban a francia államfő

Nicolas Sarkozy rövid látogatása során Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz-MPSZ elnökével tárgyalt, valamint beszédet mondott a Parlamentben.
Fél órát tárgyalt pénteken szűk körben Nicolas Sarkozy francia elnök Gyurcsány Ferenc kormányfővel a Parlamentben. Utána a miniszterelnöki dolgozószobából átvonultak a Munkácsy-terembe, ahol tágabb körben, munkaebéden folytatták a megbeszéléseket. Nicolas Sarkozy és Gyurcsány Ferenc kedélyesen, tegeződve beszélgetett a fotósok jelenlétében.

A francia elnök előzőleg Sólyom László köztársasági elnökkel tárgyalt, elsősorban a környezetvédelem és a kisebbségi jogok témájáról.

A munkaebéd menüje: fogasfilé roston, ropogósra sült kacsa, áfonyával töltött sült alma, zsemlefelfújt gombával és kolbásszal, valamint vargabéles. A két delegáció mindehhez Tokaji Furmintot, Soproni Kékfrankost, végül pedig Tokaji Muscatlunelt fogyasztott.

Közös sajtótájékoztató

"Európát újra mozgásba kell hozni, mert a tétlenség mindannyiunkat halálra ítél" - jelentette ki pénteken Budapesten Nicolas Sarkozy francia államfő. A politikus ezt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után mondta sajtóértekezleten.

Az újságírók előtt mindketten azt emelték ki, hogy Európának és minden egyes európai országnak reformokra van szüksége. Aláhúzták, hogy fokozni kívánják az együttműködést a tudományos kutatásokban, az egyetemi oktatásban éppúgy, mint a kereskedelemben.

Stratégiai partneri együttműködésről beszéltek az európai energia jövőjével kapcsolatban, valamint földrészünk politikai megreformálása kapcsán is. Sarkozy megköszönte azt, hogy Magyarország támogatja Párizsnak azt az ötletét, hogy decemberben, az uniós csúcson határozat születhessék egy úgynevezett "Bölcsek Tanácsa" létrehozásáról. Ebben a 10-12 tagú testületben nagy tekintélyű, lehetőleg nem aktív politikusok, államférfiak vennének részt, és stratégiai kérdéseket vitatnának meg arról, hogyan nézzen ki Európa 15-20 év múlva.

A sajtóértekezleten a két politikus kiemelte, hogy habár a magyar kormányfő baloldali, a francia elnök pedig jobboldali, szinte teljes a nézetazonosság közöttük Európa jövője és a tennivalók tekintetében.

A sajtóértekezlet után Nicolas Sarkozy beszédet mondott a parlament üléstermében meghívott vendégek előtt. Felszólalásában gyakorlatilag ugyanazt mondta el, csak kicsit szenvedélyesebb stílusban, mint amit a sajtóértekezleten mindketten hangoztattak.

Találkozó Orbán Viktorral

A Gyurcsány Ferenc kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalásai és a magyar Parlament üléstermében tett felszólalása után a francia államfő pénteken találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz-MPSZ elnökével. Az idő rövidsége miatt Nicolas Sarkozy e találkozó után azonnal elsietett, Demszky Gábor főpolgármesterrel együtt megtekinteni a francia együttműködéssel épülő 4-es metrót. Ezért csak Orbán Viktor tájékoztatta a sajtót a megbeszélésükről.

A Fidesz elnöke szerint "különös hangulatú megbeszélés volt ez egy régi harostárssal", mert Orbán Viktor most tallkozott először néppárti kollégájával úgy, hogy Sarkozy azóta már a Francia Köztársaság elnöke lett.

Orbán Viktor kiemelte: teljes volt köztük az egyetértés abban, hogy a kívánt "erős Európához" a versenyképesség nem cél, hanem eszköz. "A cél az államok és polgáraik jóléte" - mondta a Fidesz elnöke. Hangsúlyozta, hogy mindketten alapvető fontosságúnak tartják a munka és a munkahely-teremtés kérdését, egész Európában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tartja-e negatívnak, hogy a jobboldali francia elnök egy baloldali magyar kormányfőt nevezett meg "stratégiai partnernek", Orbán Viktor nem kívánt válaszolni, mondván: ő nem volt jelen ezen a megbeszélésen, ahol ez elhangzott.

Demszky Gábor lekéste a koszorúzást

Az eredeti programhoz képest 20 perccel korábban érkezett pénteken Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság elnöke a Műegyetem előtti 56-os emlékmű koszorúzására. Emiatt nem Demszky Gábor képviselte a fővárost a koszorúzáson, hanem Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

A program felborulását az okozta, hogy a francia elnök a tervezettnél 20 perccel rövidebb megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével - mondta a Független Hírügynökségnek a főpolgármester.

A Gellért téri metróállomás megtekintésén már ott volt Demszky Gábor. A főpolgármester a 4-es metróról elmondta: 2010-től 2,5 millió ember közlekedését könnyíti meg és évente 10 millió órát spórolhatnak meg vele a fővárosban közlekedők. Demszky Gábor a francia elnöknek beszámolt arról is, hogy Budapest GDP-je immár 3 éve magasabb, mint az EU átlaga, ám ez csak a metróhoz hasonló infrastrukturális beruházásokkal tartható fenn.

A főpolgármester elmondta a Független Hírügynökségnek, hogy a francia elnök dicsérte neki Budapest fejlődését. Nicolas Sarkozy az elmúlt 17 évben többször is járt Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna polgárm''Minden döntésemért vállalom a felelősséget''

Tovább olvasom