Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyre erőszakosabbak a gyermek- és fiatalkorú bűnözők

Egyre erőszakosabb, agresszívebb bűncselekményeket követnek el a fiatalok és a gyermekkorúak is. Tóth Ferenc alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyermek és ifjúságvédelmi osztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, a fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés érdekli.
2007-ben azonban már volt olyan eset, hogy 14 év alatti, tehát hivatalosan gyermekkorúnak számító kamasz áldozatának életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon szerdán a fiatalkorúak neveléséről, beilleszkedéséről és az ellenük alkalmazható büntetésekről tartanak konferenciát.

Tóth Ferenc alezredes, a BRFK ifjúságvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az összes, ezen korosztályba tartozók által elkövetett bűncselekmények között a statisztikák és a tapasztalatok szerint is nőtt az egyre erőszakosabb módszerek aránya. A gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma kicsit kevesebb volt - 2007-ben 289, egy évvel előbb 310 - de egyre többször használnak kést, vagy vernek össze csoportosan valakit. Öt év alatt 47-ről 57-re nőtt a rablások száma a fővárosban.

2007-ben egy embert majdnem meg is öltek 13 éves fiatalok: a Kálvária téren szúrtak le egy férfit, akit előzőleg összevertek. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Ilyen súlyos esetben gyerekeknél az úgynevezett védelembe vétel az eljárás neve: a gyámhatóság megfigyelés alatt tartja őket, hogy vissza tudnak-e illeszkedni a társadalomba. Ha nem, kérni lehet az intézeti elhelyezésüket. Súlyos bűncselekmény esetén 12 éven felüli fiatal zárt intézménybe is kerülhet. 14 év alattiak egyébként az utóbbi három évben jutottak el emberölési kísérletig- egyet-egyet tavaly és tavaly előtt, 2005-ben pedig két ilyen bűncselekmény volt- azelőtt utoljára 2000-ben történt egyetlen ilyen eset.

Fiatalkorúak tavaly több, mint ezer bűncselekményt követtek el a fővárosban. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A rablások az összes eset 20 százalékát teszik ki. A fiatalokat és gyerekeket az azonnali pénzszerzés vágya hajtja. A pénzt a tapasztalatok szerint szórakozásra, illetve alkoholra és kábítószerre költik. Fiatalkorúak 2003-ban ölték meg a legtöbb embert, akkor 11 ilyen eset volt. A következő évben jelentősen visszaesett ez a szám, de azóta folyamatosan nő, 2007-ben 6 ilyen bűncselekmény történt a fővárosban. Ezek verekedésekhez, rablásokhoz köthetőek, de volt családon belüli erőszakból kiinduló ügy. Ez utóbbinál a húga védelmére kelő fiatalember leszúrta az apját.

Tóth Ferenc szerint elmondható, hogy a gyerekek és fiatalok bűnözővé válásához a gyenge családi kötelékek és a családon belüli, fizikai és szexuális erőszak vezet elsősorban. A kortársak gyakran rossz hatása, később pedig az intézetből való szökések csavargás tovább rombolja a fiatalok személyiségét. További tényezők a fiatalokban megjelenő erős utánzási hajlam, az alkohol-és kábítószer-fogyasztáshoz társuló személyiségzavarok. Ezen felül bizonyos internetes oldalak és videojátékok által a túlzott és indokolatlan erőszakról festett kép is rossz hatással van a kialakuló személyiségre. A rendőrség szakemberei szerint a bűnözővé válás kialakulásában közvetett okok is szerepelnek, ezek a: a szegénység, a munkanélküliség, a társadalmi kirekesztés és a rasszizmus.

A gyermek és fiatalkorú bűnözők által leginkább fertőzött területek a fővárosban a XX., XXI., XXIII., és a XIV illetve a IX. kerületek. A vagyon elleni bűncselekményeknél nagyon gyakran hasonló korúak az áldozatok, mint az elkövetők. A gyilkosságoknál, súlyos sérülést okozó veréseknél gyakrabban áldozatok a felnőttek.

A gyerekek sérelmére felnőttek is követnek el bűncselekményeket: például ilyen a megrontás, illetve a szexuális erőszak. A különbség hogy megrontás esetén a fiatal beleegyezik az együttlétbe. Tóth Ferenc elmondta, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a száma a tapasztalatok alapján növekszik. Legtöbbször családon belül történik az erőszak, és volt már olyan eset is, hogy nem férfi, hanem nő volt az elkövetője. Létező bűncselekmény típus a pedofília, de ez más országoktól eltérően Magyarországon nem a gyerekek elleni fizikai erőszakot, hanem a gyerekekről készül pornográf felvételek készítését, megszerzését és tovább adását jelenti. 2007 nyaráig a lefoglalt képek száma, azóta egy jogszabály változás miatt a felvételeken látható különböző gyerekek száma határozza meg, hány bűncselekmény miatt indul eljárás egy-egy fotógaléria lefoglalásnál.

A rendőrség a megelőzés és a figyelemfelkeltés, valamint a teendők összefogására szervezte meg a "Jövőt a múltért - A fiatalkori antiszociális személyiség" című szakmai konferenciát, amit szerdán tartanak meg a rendőrség Teve utcai központjában. A rendezvényen kriminológusok, gyermekpszichológusok, bírók, rendőrök és a terület más szakemberei tartanak előadásokat.

A gyermek- és fiatalkorúak bűnözése januárban került újra a figyelem központjába, mikor a Blaha Lujza téren egy 11 éves,az utcán élő Erdélyi kisfiú megkéselt egy 15 éves másik fiút. Nem sokkal ezután egy VIII. kerületi iskolából hazafelé tartó gyereket ütött meg úgy az egyik társa, hogy a fiú később belehalt a sérülésébe.

A rendőrség egyébként folyamatosan szervezi megelőzési célú ifjúságvédelmi programjait. a gyermekbűnözés elterjedése azonban szélesebb társadalmi összefogást igényel.

Olvasóink írták

 • 6. A 2008. február 25. 17:49
  „Ezeknek minden megvan engedve csak a gázcsap nem,Én tudnék velük mit kezdeni de ahogy olvasom ti is agyák nekünk őket és mi majd megtisztitjuk az országot tőlük.”
 • 5. Kolompár Rómeó 2008. február 20. 09:29
  „Szép jó reggelt mindenkinek!

  Jórészt elmondták az előttem szólók az én véleményemet, több oldalról is megközelítve.

  Talán csak annyit még: akik most gyermekkorúak, arányaiban immár 30-40% a szerencsétlen hátrányos helyzetű kisebbség, amely otthon azt látta, hogy ordibálni, üvölteni, erőszakoskodni, a megkívánt javakat mástól elvenni kell, ez a természetes. Így nem csoda, hogy egyre több a gyerekkorú elkövető.
  Természetesen a nem svéd diákok körében is nőhet az arány, de nem ez a számottevő.”
 • 4. skorpio21 2008. február 20. 07:58
  „Igen!!!

  A többit már előttem leírták!
  Esetleg még annyit fűznék hozzá,hogy manapság annyi mindenért demonstrálnak,tüntetnek,gyűjtenek aláírást,miért ne lehetne a lentebb megfogalmazott problémák megoldása mellett érvelni hasonlóképpen!?Valahogy felhívni a többség figyelmét arra,mekkora bajba kerülhetünk,ha ez így megy tovább!
  Az illetékeseknek felnyitni a szemét,megmutatni,mit és hol kellene változtatni!Vagy ez hiú remény???”
 • 3. Cseter János 2008. február 19. 19:10
  „Az előttem hozzászóló olvasótársam szinte kivesézte a mondanivalómat, megelőzött! Viszont, hogy a kormányunk e fenti írást nem olvassa az biztos! Minek is tenné, hisz Öket nem fenyegeti semmiféle veszély sem! Öket megvédi a pajzsosok serege nekik jár az erős védelem! Szerintem nincsenek is tisztába azzal, hogy az emberek kiszolgáltzatott rétegei hogyan élnek! Eztek nem ismerik a felelősséget semmiféle területen! Igaz nincs is, akik felelősségüket fel merné emlegetni. E sajtó is csak azért van, hogy jót röhögjenek rajtunk!”
 • 2. Jo Bacsi 2008. február 19. 17:37
  „Azt kell veluk csinalni mint amerakaban. lecsukni oket hosszu idore mint a felnotteket. Nagyon sok tizeneves van ott aki 20-30-40 eveket sot eletfogytiglanon van bent es az elt az elet ott. Nem mint Magyaron 12 vagy 15 ev. Tehat be veluk a bortonbe es kesz. Megszabaditani oket a bajuktol. Amen”
 • 1. péter g. 2008. február 19. 16:42
  „A túltolerált és támogatott kisebbségen belül a vérfertőzés 41%, a nemi életet gyakran az első menstruáció előtt kezdik, szülni 12-14 évesen kezdenek, erre a családjuk kifejezetten biztatja őket a nagyvonalú támogatások megszerzése érdekében. A családon belüli erőszak általános, a példa, amit látnak: az egyik (vagy mindkét) szülő és a nagyobb testvér börtönben, környezetükben évtizedek óta nincs senki munkaviszonyban, iskolába ha járnak, még véletlenül se tanulási szándékkal teszik, de hála a liberális kormányzásnak mégis megélnek, sőt kifejezetten támogatják őket. Ezek ismeretében a média feltehetné végre a kérdést: m i r e sz á m í t h a t u n k !?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat kritizált energiapolitikai koncepció

Konkrétumok nélküli, tizenöt pontból álló energiapolitikai koncepcióról tárgyalt az Országgyűlés… Tovább olvasom