Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

Látványosan növekszik a szerb-magyar határra érkező migránsok száma, a főként a Közel-Keletről érkezők ugyanis igyekeznek minél hamarabb, még szeptember 15. előtt átjutni a schengeni határon - mondta el Bacskulin István, a szerb-magyar határ szerbiai oldalán fekvő Horgos polgármestere Markovics Annamáriának, az MTI tudósítójának szombaton.
A térségbe folyamatosan futnak be a Belgrádból, Szabadkáról és a szerb-macedón határ melletti Presevóból induló járatok. 

Bulgária irányából is egyre több migráns érkezik Szerbiába, idén összesen 9 ezer, főleg a Közel-Keletről érkező embert regisztráltak a határ szerb oldalán fekvő Bosilegradban, de számuk egyre gyorsabban nő.

A többnyire a magyar fővároson is átutazó migránsok folyamatosan érkeznek az osztrák határra is. Szombat reggel, nem sokkal 5 óra után megnyitották az előző nap lezárt nickelsdorfi osztrák (miklóshalmai) határátkelőt, illetve az A4-es autópályát Bécs irányába. 

Rendőrségi közlés szerint az autók akadály nélkül közlekedhetnek, torlódás nincs. 

Az éjszaka folyamán mintegy 400 migráns lépte át gyalogosan a magyar-osztrák határt. Többségüket busszal Salzburgba szállítják, ahonnan a feltételezések szerint Németországba kívánják folytatni útjukat.

Szombaton a nap folyamán mintegy 6600 menekült érkezett Nickelsdorfba - közölte Helmut Marban osztrák rendőrségi szóvivő. További ezrek érkezésére számítanak a vasárnapra virradó éjszaka folyamán, számuk a szóvivő szerint a 3-5 ezret is elérheti. Nagy többségüket gyűjtőpontokra szállítják, majd onnan Bécsbe, Salzburgba, illetve Németországba utaznak tovább. Csak kevesen kérnek közülük menedékjogot Ausztriában. 

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter fejenként ezer eurós támogatást ígért azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni.

Mintegy 30 ezren tüntettek szombaton Koppenhágában a menekültek befogadása mellett, miközben a dán kormány a bevándorlási jogszabályok szigorítására készül. Hasonló, a menekültekkel szolidaritást vállaló demonstrációkat tartottak szombaton szerte Európában, így Budapesten is, a Keleti pályaudvar előtt.

A koppenhágai demonstráció nyugodtan és rendezetten folyt le. A tüntetők a Facebookon közzétett felhívásra gyűltek össze. A résztvevők Üdvözöljük a menekülteket és Európa szomszédos Szíriával feliratú táblákat vittek. 

Hasonló demonstrációkat tartottak más dán városokban is, köztük a német határon fekvő Padborgban, amelyen át sok menekült érkezik Dániába. A dán határvárosban mintegy 400-an tüntettek a menekültek mellett, miközben mintegy 150 ellentüntető a dán-német határ lezárását követelte.

Dánia az elmúlt héten egy időre felfüggesztette a vasúti forgalmat Németország felől, megakadályozandó a menekülteket abban, hogy dán területen keresztül Svédországba utazzanak. Később azonban a dán rendőrség közölte, szabad utat enged azoknak a migránsoknak, akik nem akarnak Dániában maradni, hogy Svédországba utazzanak, ahol bőkezűbb szociális ellátásokban részesülhetnek.

Svédország két év óta automatikusan menedékjogot a szíriai menedékkérőknek. 

Több tízezren tüntettek Londonban is szombaton a menekültekkel való szolidaritást sürgetve, és a brit kormány menekültpolitikája ellen tiltakozva. A belvároson keresztül a parlamentig haladó tiltakozó menetet emberi jogi aktivisták szervezték. A menet élén menekültek vonultak.

Beszédet intézett a parlament előtt a tüntetőkhöz Jeremy Corbyn, a Munkáspárt aznap megválasztott új vezetője is. Felszólította a résztvevőket, hogy "nyissák meg szíveiket, legyenek nyitottak, segítsenek a kétségbeesett embereknek, akiknek biztos helyre van szükségük az életükhöz, akik hozzá akarnak járulni a brit társadalom fejlődéséhez, és akik ugyanolyan emberek, mint mi".

Utcára vonultak a lengyel, cseh és szlovák fővárosban is szombaton a menekültek befogadását pártoló és ellenző tüntetők.

Varsóban mégis megtartották a Lengyelek a bevándorlás ellen elnevezésű tiltakozó menetet, amelyet korábban a varsói főpolgármester-helyettes betiltott, de határozatát a mazóviai vajda felülbírálta. A demonstráción mintegy 5 ezren vettek részt, sokan közülük iszlámellenes jelszavakat skandáltak. A lengyel fővárosban ellentüntetést is tartottak a menekültek befogadása mellett mintegy ezer résztvevővel.

Gdanskban több ezren tüntettek a menekültek befogadása ellen. Korábban kisebb tüntetés volt a menekültek mellett is mintegy 200 résztvevővel.

Prágában mintegy 400-an tüntettek a menekültek befogadása és az iszlám európai terjesztése ellen. A demonstráció keretében mintegy 300 motoros is felvonult a belváros utcáin nemzeti zászlókkal és iszlámellenes jelszavakkal. Ezzel egy időben bevándorlók melletti tüntetés is zajlott a cseh fővárosban, a két tábort rendőrségi kordon választotta el egymástól.

Pozsonyban rendőrségi adatok szerint mintegy ezer iszlámellenes és 400 bevándorlásbarát tüntető gyűlt össze. A szlovák fővárosban júniusban szélsőjobboldali tüntetők erőszakba torkolló demonstrációt tartottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simicskó: a honvédség készen áll, hogy segítse a rendőrség munkáját

A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség felkészült arra, hogy magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját. Tovább olvasom