Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Egyre népszerűbbek a mesterképzések

A következő években több pénz jut a tehetséggondozásra, nő például az Erasmus ösztöndíjak elnyerhető összege - közölte a felsőoktatási szakállamtitkár pénteken az ELTE Bölcsészettudományi Karának nyílt napján.
A hazai egyetemeken, főiskolákon jelenleg 390 ezer diák tanul; Manherz Károly szerint a felsőoktatási rendszer ennél többet, 460-480 ezret is elbírna. Manherz Károly emlékeztetett arra, hogy a diplomás munkanélküliség még mindig sokkal alacsonyabb Magyarországon, mint a térség többi országában: hazánkban ugyanis 2-4 százalék körül alakul, Európában pedig a 10-12 százalékot is eléri.

A mesterszakok népszerűsítése alkalmából rendezett nyílt napon elhangzott: a 65 ezer, államilag támogatott férőhelyből jövőre 21 ezer 700 lesz a mesterszak, a verseny pedig minden eddiginél kiélezettebb lesz. A 2006-ban bachelor képzésre felvett 40-45 ezer diák ugyanis jövőre végez az alapképzéssel, és várhatóan tömegesen jelentkeznek majd a mesterképzésekre. A következő évtől a tanárképzés is átalakul a mesterszakon: a háromszor 40 kreditre osztott elméleti blokkot egy egész szemeszternyi gyakorlat követ, az ötödik félévben. Ezt egy mentortanár felügyeletével, egy iskolában tölti a diák, ahol segítenek felkészülni neki a mindennapi élet kihívásaira - mondta az államtitkár. Idén ősztől egyébként már körülbelül háromszáz mesterszak között válogathatnak a diákok, több mint ötszáz helyen.

A tudományegyetemeken szerzett mesterszakos diplomák értékének megőrzése érdekében egyébként az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karainak vezetése nemrég közös felvételi rendszerben állapodott meg a mesterszakokon. Erre az ELTE dékánja szerint azért van szükség, mert azt, hogy a 100 pontos felvételiban milyen súllyal esnek latba az egyes kritériumok, az intézmények egyénileg dönthetik el, vannak azonban olyan, teljesen a szóbeli vizsgára épülő rendszerek, amelyek nem biztosítják a kellő színvonalat.

Kerekes Gábor, az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) vezetője a tájékoztatón elmondta, december 15-én a mesterszakok bőséges kínálata miatt már nem egy, hanem két kötetben jelenik meg a Felvételi Tájékoztató. Az egyikben az alapképzésekről, a másikban a mesterszakokról olvashatnak az érdeklődők. A jelentkezési lapot pedig már nem lehet majd a postahivatalokban megvásárolni, kizárólag a hivatalos tájékoztató kiadványban lesz benne, az Oktatási Hivatal 8 regionális kirendeltségén, illetve az Educatio Kht. Reviczky utcai központjában lehet hozzájutni, térítésmentesen.

A mesterképzések térnyerését mutatja, hogy 2007-ben még csak 916-an jelöltek be ilyen szakot első helyen. Tavaly már 5849-an választották ezt, és 84 százalékuk be is került a kiszemelt intézménybe.

Olvasóink írták

 • 1. tothgy 2008. november 14. 16:32
  „Nem népszerűség dolga kellene, hogy legyen a mesterképzés, hanem tehetség kérdése.
  Ha már az alapképzéseket elárasztották tömegével olyanok is, akik régebben még érettségiig se juthattak volna el, akkor legalább a mesterképzések színvonalát meg kellene tartani. Az oktatói gárda természetesen felkészült, de a diákok is mind? Meg az adófizetők is az esetleg félmillió egyetemista eltartására?

  CSak mítosz, de méginkább önáltatás, hogy szinte bármit meg lehet tanítani bárkinek, és a legmagasabb szinten is. Ez jár az általános iskolában sem volt így - és nem feltétlen azért, mert az egyik hátrányosabb helyre született, mint a másik.

  A mesterképzésnek megfelelő kiegészítő alapképzésekre régen is lehetett már jelentkezni, az MSc. fokozat szerzése nem újkeletű.
  A Bologna alapvetően régóta benne van a magyar oktatási rendszerben, vagyunk egynéhányan, akik az elmúlt két évtizedben végigjártuk minden lépcsőfokát - még mielőtt valakik ezt az egészet feltalálták volna. Sőt munka mellett - ennek a fontosságát is most kezdik belátni, és tandíjfizetés mellett, ezt is csak kellene, de nem mernek hozzányúlni, amikor tömegekről van szó. Amíg csak kevesen végeztünk így, bármekkora összegeket elkértek tőlünk.

  Remélem ezen a ponton, szinten legalább differenciálódik a nagy hallgatói tömeg, és nem a népszerűségi hajrá darálja fel. Mesterszakot csak a valóban tehetségesek tudják elvégezni minőségi színvonalon. Mert nem elég, hogy az oktatói gárda felkészült, a hallgatónak is annak kell lennie.
  Félreértett esélyegyenlőség ma az, ahol hogy támogatott hallgató lehessen valaki, elég jelentkeznie az egyetemre, és jóformán nem kell teljesíteni. Ugyanakkor hátrányos megkülönböztetés alatt álltak eddig a régebben érettségizettek, akik nagyrésze csak nagy összegű költségtérítés ellenében volt jogosult hallgatóvá válni - még a maiaknál sokkal jobb eredményekkel is.
  Persze, a piac elején még bármit megfizetünk, kevesen, azután meg ha hozzádobják az emberhez akkor csak a száját húzza sok esetben. Nem volt elég az alapképzések tömegesítése, most már a mesterképzésekkel is ezt kell tenni? Népszerűsíteni? Tömegesíteni??
  A tájékoztatás az más dolog. Az is fontos, nem úgy, mint régen, a 90-es évek elejéig még sokkal inkább elhallgatták előlünk a felsőoktatási képzési lehetőségeket. Hogy azután ma, 36 évesen, anyagilag ugyanott tartsunk, mint a mai 26 éves pályakezdők...sőt nagyobb valószínűséggel a tíz évvel idősebbek vannak mínuszban, diákhitellel. Már aki minden befektethető forintját a felsőoktatás különböző szintű képzéseire költötte. Mialatt, míg tanultunk, természetesen GDP-t, adót, járulékokat is termeltünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavaly eltűnt emődi kislány csontjait találták meg kedden

Már biztos, hogy a tavaly ősszel eltűnt emődi kislány csontjait találták meg kedden bejelentés… Tovább olvasom