Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egyre népszerűbben a kislakások

2007-ben több mint 36 ezer lakást fejeztek be, és több mint 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az előző évhez képest 7 százalékkal több lakás épült.
2007-ben több mint 36 ezer lakást fejeztek be, és több mint 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az előző évhez képest 7 százalékkal több lakás épült - elsősorban a fővárosban -, az új engedélyek száma pedig 1 százalékkal csökkent. Az üdülőknél fordított az arány: a használatba vett üdülők száma 2006-hoz képest csökkent, ám az új engedélyeké jelentősen nőtt.

Az elmúlt 5-6 évben előtérbe került a vállalkozói lakásépítés, 2007-ben is ez volt a növekedés forrása. Míg a magánemberek lakásépítése nem változott, a vállalkozások az előző évinél 14 százalékkal több új lakást építettek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Bérlakás 2007-ben ismét alig 300 épült, több mint egyharmaduk községekben. Stagnált a családi házas és a lakóparki építkezés, miközben 41 százalékkal több lakás épült új csoportházban és 18 százalékkal több új többszintes, többlakásos épületben.

Egyre népszerűbben a kislakások: a 60 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások számának bővülése 14 százalékos volt, míg az ennél nagyobbaké az átlag alatt maradt.

A 2007-ben a lakásépítés növekedése elsősorban a fővárosban és a nagyvárosokban volt jellemző. Megyék szerint erős a szóródás, legnagyobb különbség két szomszédos megye - Veszprém és Fejér - között van: az előbbiben 61 százalékkal több, az utóbbiban 27 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2006-ban. Az új lakások csaknem fele a Közép-Magyarország régióban kapott használatbavételi engedélyt, erős fővárosi túlsúllyal.

Az üdülőépítés mutatói éppen fordítottan alakultak, mint a lakásépítésé: a használatba vett üdülők száma 2006-hoz képest csökkent, ám az új engedélyeké jelentősen nőtt. 2007-ben csaknem 800 üdülőegység kapott használatbavételi engedélyt és 1300 új üdülőre adtak ki építési engedélyt. Ez azt jelenti, hogy 6 százalékkal kevesebb üdülő készült el, az újonnan engedélyezettek száma azonban 75 százalékkal több, mint az előző évben volt.

4100 lakás szűnt meg a tavalyi évben, 16 százalékkal kevesebb, mint azt megelőzően. A megszűnt lakások átlagos nagysága 69 négyzetméter volt - olvasható a KSH közleményében.

Olvasóink írták

  • 2. magyaro 2008. február 28. 19:17
    „Laknánk mi nagyobba is, de ezt sem bírjuk fizetni, lehet, hogy a kutyaház lesz a menő, ha sokáig marad fletó és bandája!!!!”
  • 1. jo bacsi 2008. február 27. 16:49
    „Nem nepszerubbek csak a nepnek nincs penze nagyobbat epiteni vagy fent tartani. Szuksegi meret inkabb mint nepszeru. Jobb az alberletnel mert sajat lakas megha kicsik is. 60 negyzetmeter azert az pici lakas egy csaladnak sot meg ket szemelynek is ha rokonsag vagy vendegseg rendszeresen jar hozzajuk. Ja, pici mindenkeppen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány szerint nem függ poltikai jövője a népszavazástól

A Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, az Állami Autópályakezelő, vagy a Szerencsejáték is… Tovább olvasom