Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyre távolodnak az eurótól az új tagállamok

Az Európai Bizottság (EB) tegnap közzétett tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az új tagállamok közül egyedül Szlovéniának van reális esélye arra, hogy tartsa az euró bevezetésére kidolgozott menetrendjét és jövő év január elsejétől be is vezesse a közös valutát.
A sorban következő Litvánia aligha lesz képes az inflációt jövőre a megfelelő szintre szorítani: a tavalyi 2,8 százalék után idén 3,5-re, jövőre 3,3-ra gyorsul a pénzromlás üteme, vagyis jelentősen meghaladja az uniós referenciaértéket. (Az infláció a három legalacsonyabb inflációjú ország átlagánál legfeljebb 1,5 százalékponttal magasabb - vagyis mai értéken maximum 2,67 százalékos - lehet.)

A vilniusi kilátások már csak azért sem jók, mert az orosz Gazprom 40 százalékkal drágábban szállítja az országnak a földgázt. A lett infláció idén 6,7, jövőre 5,6 százalék lesz, és Joaquín Almunia, az EB monetáris politikáért felelős tagja szerint a három balti országnak nagyon össze kell szednie magát, ha 2008-ban át akar térni az euróra.

Prága és Varsó a költségvetési hiánnyal tud nehezen megküzdeni. Hiába az erőteljes gazdasági növekedés, Csehország tavalyi 2,6 százalékos deficitje jövőre már 3,4 százalék lesz, a lengyel hiányt pedig a szociális kiadások megugrása dobja meg: a tavalyi 2,5-ről idén és jövőre is 3 százalék körülire, azaz a deficit növekvő tendenciát mutat. Az egyetlen kivétel Szlovákia, ahol a költségvetési hiány folyamatosan csökken, a tavalyi 2,9 után idén 2,6, jövőre pedig 2,1 százalék lesz.

Az új tagállamoknak az EU 2,3 százalékos átlagát messze meghaladó gazdasági növekedése kedvező hatással lesz a munkanélküliség alakulására. Lengyelországban azonban a 2007 végére jelzett 16 százalékos munkanélküliség még mindig aggasztóan magas. A munkaadók adóterheinek tervezett csökkentése 2007-től meghozza gyümölcsét, de a lengyel munkaerőpiac strukturális problémái továbbra is fennmaradnak. Az euróra való áttérés az új tagállamok zöme számára nagy kihívás. Prága 2010-re tervezi, de kétséges, hogy sikerül 2008-ra deficitjét a GDP-arányos 3 százalék alá szorítani, míg Varsó ugyan nem tűzött ki konkrét bevezetési időpontot, de a feltételeket 2008-ra teljesíteni akarja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom