Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyre több a diplomás munkavállaló Magyarországon

Bár egyre több a diplomás munkavállaló Magyarországon, még mindig kevesebb a felsőfokú végzettséggel rendelkező itthon, mint az OECD-országokban és feltűnően kevesen végeznek nálunk természettudományi szakokon.
Egy friss nemzetközi kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar diplomások 125 százalékkal keresnek többet a középfokú végzettségűeknél.Egyre több a diplomás Magyarországon. A 25-64 év közöttiek 17 százaléka végzett főiskolát vagy egyetemet, de ez az arány még mindig alacsonyabb az OECD-országok 26 százalékos átlagánál. Ennek feltehetően az az oka, hogy az idősebbek, vagyis az 55-64 év közöttiek mindössze 15 százaléka rendelkezik diplomával. A szakemberek szerint a hazai diplomások száma várhatóan emelkedni fog- derült ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Oktatási Igazgatóságának idei jelentéséből. A kutatás arra a szembetűnő eltérésre is rámutatott, hogy nálunk nagyon kevés a természettudományos végzettséggel rendelkező munkavállalók száma. Míg az ezen a területen listavezető OECD-országokban, például Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Írországban, a Koreai Köztáraságban és Új-Zélandon az ilyen szakemberek aránya 2,2 százalék, addig nálunk mindössze 0,7 százalék.

A vizsgálat szerint egyébként Magyarországon anyagilag jobban megéri diplomával elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint anélkül. A felmérés eredményei szerint a diplomások számának megsokszorozódása nem rontotta a kereseti előnyüket. A 30-44 év közöttiek 125 százalékkal keresnek többet, mint középfokú végzettséggel rendelkező társaik. Ez a szám az összes OECD-országot figyelembe véve is kimagaslóan jónak számít. A diplomás férfiak több mint másfélszer keresnek többet az érettségizett férfiaknál, míg ugyanez az arány a nőknél csak 88 százalék. A felmérésből kiderült az is, hogy a diplomásoknak még mindig sokkal kevésbé kell tartaniuk a munkanélküliségtől, mint az alacsonyabb végzettségűeknek. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) jelenleg harminc országot tömörít és élénk kapcsolatot ápol további hetven állammal, illetve különféle nem kormányzati szervezettel. A kutatást az Országos Felsőoktatási Információs Központ hivatalos honlapján, a felvi.hu-n lehet elolvasni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy menetrend szerinti autóbusz az M1-esen

Kigyulladt egy autóbusz az M1-es autópályán vasárnap délelőtt háromnegyed tíz előtt Bicske… Tovább olvasom