Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Egyre több a szakképzett munkanélküli

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese szerint a válság miatt ma már nem csak a képzetlenek, hanem a szaktudással rendelkező munkavállalók közül is egyre több utcára kerül.
A Hivatal ezért a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása mellett a jövőben több át- és továbbképző programot szeretne támogatni azért, hogy az átmenetileg munka nélkül maradtak később többlet tudás birtokában tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra - mondta Soós Adrianna a témában rendezett keddi konferencia sajtótájékoztatóján.

A Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évben 100 ezerrel nőtt az álláskeresők száma. A csoportos létszámleépítések aránya tavaly októbertől kezdve ugrott meg: ekkor az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal, a negyedik negyedévben 80 százalékkal több embernek mondtak fel. Soós Adrianna szerint a gazdasági recesszió miatt elsősorban a fejlettebb területeken voltak nagyarányú elbocsátások, mivel itt telepedtek meg a sok munkavállalót foglalkoztató, nagy cégek. A létszámleépítés ennek megfelelően főleg a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióra koncentrálódott, a kevésbé fejlett területeken nem volt ilyen erős hatása - mondta.

2008 utolsó negyedévében a megszüntetni tervezett munkahelyek 67 százalékát a feldolgozóipari cégek jelentették be - 2009 első három hónapjában már 78 százalékot tett ki ez az arány. A második helyen az építőipar áll, de sajnos az utóbbi időben a válság szinte valamennyi ágazatot elérte, így a szolgáltatók is felkerültek a listára. Ez abból is látszik, hogy egyre több ilyen profilú vállalat jelentkezik a munkahelyek megtartását, illetve a részmunkaidős foglalkoztatást támogató pályázatokra - mondta Soós Adrianna. A készségfejlesztő programok mellett egyébként a Hivatal kiemelt figyelmet akar szentelni a jövőben a kisvállalkozások életben tartásának, így a jövőben külön bértámogatási-, illetve a munkavállalók mobilitását ösztönző csomagokat hirdet a számukra.

Konkrétumokról egyelőre nem esett szó; a Hivatal főigazgató-helyettese annyit mondott, hogy a tervek szerint a kisvállalkozások egyszerűbb pályázati formában, magasabb támogatási összegért pályázhatnak majd, mint a "nagyok".

Újságírói kérdésre Soós Adrianna elmondta: az első komplex munkahelymegtartó pályázati csomagot még decemberben írták ki - ezek most lépnek szerződéskötési fázisba. A támogatási összeget csak ezután kapják meg a nyertesek, de a törvény 25 százalékos előleget biztosít nekik - tette hozzá. A következő csomagot február végén írták ki, május végén pedig újabb, részmunkaidős foglalkoztatást segítő csomag meghirdetése várható uniós forrásból. A tervek között szerepel egy új foglalkoztatási tanácsadó hálózat létrehozása is, amely elsősorban munkajogi kérdésekben segítene eligazodni a vállalkozásoknak, szintén uniós forrásból. Az erről szóló tendert várhatóan 2 hónap múlva írják ki - mondta Soós Adrianna.

Olvasóink írták

  • 1. sugárbányász 2009. április 28. 18:57
    „Szomorú tapasztalatom, hogy a valódi, tanult, nagy élettapasztalatú szakemberek azért kerültek utcára, mert ők a haza építésében és nem a pustításában vettek részt. Most azok a szakemberek is munkanélkülivé váltak akiik atermelésben, termelés irányításban dolgoztak, értéket állították elő. MOST SZOLGÁKKÁ LETTÜNK SAJÁT ORSZÁGUNKBAN. MINDEZ A POLITIKUSOK BŰNE. MOST ITT AZ IDŐ FIZETNIÜK KELL!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a gyorshajtási bírságok péntektől

Ha valaki egy 50-es táblánál 75-tel megy, akkor 30 ezer forintos bírságra számíthat, míg ha 125-tel,… Tovább olvasom