Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egyre több calici járvány

Évről évre több calici járványt jelentenek a kórházakból. Csak idén eddig 26 helyen jelent meg az országban járványos méretekben a betegség. Nemcsak itthon több a beteg; egész Európában nagyon magas a fertőzések aránya.
A kaposvári kórházban két hónapja tart már a járvány, pedig általában 2-3 hét alatt lezajlik. Az országban több kórházi osztályon rendeltek el látogatási tilalmat az érintéssel és légúton is terjedő járvány miatt.

Az év első hónapjában 26 kórházi calici-járványról érkezett bejelentés. Tavaly egész évben 123, egy évvel korábban pedig 70 járvány volt.

A védekezés szabályai nem lazultak. A fertőző betegeket el kell különíteni. Erre mindenhol van intézkedési terv: járvány esetén a belgyógyászati osztályt kiürítik. Az ott fekvő betegeket máshol helyezik el és ide kerülnek a fertőző betegek.

De ha csak egy pár beteg van, akkor nem zárnak le részleget, a kórteremben izolálják őket, azaz a kórtermet zárják le - mondta Záray Gyuláné, a Szent Imre Kórház ápolási igazgatója.

Azonban a legtöbb helyen gondot okoz a megfelelő elkülönítés. Böröcz Karolina, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője szerint sok helyen valószínűleg kevés az izolálási lehetőség, túl sok a beteg, nagyobb ágyszámúak a kórtermek, és feltehetően a személyzet is kevés.

A betegségnek a kórházi dolgozók is ki vannak téve, ahol járvány van, általában 20 százalékuk megfertőződik.

Olvasóink írták

 • 2. comet 2009. február 03. 23:09
  „meg évek óta ismét felütötte fejét a morbus hungaricus, azaz TBC. Vajon miért?”
 • 1. zoltanz 2009. február 03. 23:05
  „A gyomor-és bélrendszeri fertőző megbetegedések egyre nagyobb hányada vírusos eredetű. Ezek főként széklettel ürülő vírusok, amelyek direkt kontaktus útján, a fertőzött felület érintése révén terjednek, de gyakran az élelmiszerlánc, az ivó- vagy a fürdővíz továbbítja a fertőzést. Az élelmiszer előállításban nagy technológiai változások történtek az utóbbi időben, amelyek olykor kedveznek az említett fertőzéseknek, de a tömegtermelés, valamint a megváltozott táplálkozási szokások is szerepet játszanak benne.
  Milyen élelmiszerek esetében kell óvatosnak lenni?
  Tulajdonképpen bármelyik élelmiszer közvetítheti a kórokozókat, de főként a nyersen vagy minimális hőkezeléssel készült ételek fogyasztásakor kell óvatosan eljárni. Ugyancsak veszélyes lehet a víz, még jégkockaként vagy palackos kiszerelésben is. Igen gyakran az élelmiszert előállító, kiszolgáló, felszolgáló személyzet a fertőzés forrása. Sok vírus már a klinikai tünetek megjelenése előtt kimutatható a fertőzött személy székletében. A humán calici vírusok valóban kiemelkedő szerepet játszanak napjainkban az élelmiszerek által közvetített fertőző megbetegedésekben és az esetleges járványokban.
  Mi jellemzi ezeket a vírusokat?
  Nehezen kimutathatók, a hagyományos rutinvizsgálatokkal nem észlelhetők, különféle mikrobiológiai módszerek segítenek felfedezésükben, megismerésükben. Meglehetősen rezisztens vírusokról van szó, ami azt jelenti, hogy hőhatással szemben igen ellenállóak, 60 Celsius fokot például 30 percig biztosan kibírnak, de jól tűrik a hideget, akár a fagyasztást is, az ételek előállítása során, sütéskor és főzéskor viszont elpusztulnak. Felismerésüket nehezíti, hogy a vírussal szennyezett étel, ital külsőre ugyanolyan, íz- és szaghatásában is, mint az egészséges.
  Milyen tüneteket okoz a fertőzés?
  Robbanásszerűen jelentkezik, főként hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és magas lázzal járhat. Gyermekkorban inkább a hányás, idős korban pedig a hasmenés a fő tünete. A betegség rövid lefolyású, normális esetben 1-3 nap alatt elmúlik, szövődmény ritkán alakul ki, főként a folyadékveszteség, amit pótolni kell és a só. A legyengült immunrendszerű emberek fokozottan veszélyeztetettek, akár kórházi kezelésre is szorulhatnak. A fertőzés utáni immunitás nem teljesen tisztázott, ugyanis a megfigyelések szerint ismételt megbetegedésekre is sor kerülhet. Emberről emberre szoros kontaktus esetén terjed, járvány leginkább zárt közösségekben alakulhat ki - családokban, gyermekintézményekben, egészségügyi intézetekben, szállodákban, éttermekben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a 40. Magyar Filmszemle díjait

Kedden este átadták a 40. Magyar Filmszemle díjait a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett… Tovább olvasom