Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Egyre több feketevágóhíd bukik le

Várhatóan részletekben fizetheti ki háromszázezer forintos bírságát az a vállalkozó, akinek vásárhelyi illegális húsüzemét júliusban számolta fel az állat-egészségügyi hatóság. Az ellenőrök sorra buktatják le a feketevágóhidakat, de a jelek szerint a gyanúsan olcsó húsnak mégis van vevőköre. A legálisan működő üzemek forgalmára ez közvetlenül nem hat – az azonban bosszantja utóbbiak tulajdonosait, hogy az ügyeskedők még mindig nyeregben érezhetik magukat.

Legutóbb július végén csapott le az állat-egészségügyi hatóság egy illegális élelmiszer-feldolgozó üzemre. Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, egy Vásárhelytől fél kilométerre lévő tanyán bukkantak feketén működő vágóhídra az ellenőrök. A szomszédok jelezték, hogy elviselhetetlen dögszag árad a porta felől, valamint szennyes lé folyik ki a telekről a közeli földekre.

– Az illegálisan működő vágóhidat bezártuk, a tulajdonosára pedig 300 ezer forintos bírságot róttunk ki, ahogyan az akkor meg is jelent a sajtóban. A tulajdonos azóta részletfizetési engedményt kért, amit meg fog kapni – foglalta össze a lebukás után eltelt röpke egy hónap történéseit dr. Szigeti Sándor főállatorvos, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója.

Megyei „húsos fogások"

Az elmúlt esztendőkben több alkalommal is akadt dolga a megyei állat-egészségügyi hatóságnak illegálisan működő élelmiszer-feldolgozó üzemekkel. Szeged-Baktóban 2005 júliusában például szalmonellával fertőzött kolbászt gyártottak feketén, 2006 februárjában pedig egy szentesi marhatenyészetben foglalkoztak illegálisan kötözött sonka előállításával. Idén márciusban Ásotthalmon, majd júliusban Vásárhelyen füleltek le feketevágóhidat. Ugyancsak júliusban Szeged belvárosában találtak olyan feldolgozót, aki illegálisan gyártott sertéskolbászt.
Annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és sorra buktatják le, büntetik meg az illegális élelmiszer-feldolgozókat, megyeszerte szép számmal működnek. A főállatorvos úgy véli, amíg megvan a maguk vevőköre, addig sajnos életben is tudnak maradni.
– Mivel a feketevágók nem fizetnek adót, sokkal olcsóbban állítják elő, s árusítják termékeiket, mint a legálisan üzemelő társaik. Szomorú, hogy nálunk még nem alakulhatott ki a tudatos vásárlók köre. Amíg a bizonytalan eredetű kolbász kilója csupán 800 forint, addig bőven akadnak olyanok, akik ezt veszik meg, s nem a jó és ellenőrzött minőségű 1500 forintosat – tette hozzá Szigeti Sándor.

A vásárhelyi gorzsai húsüzem tulajdonosa, Kecskeméti László lapunknak elmondta, rájuk nincs hatással az, hogy nemrég bezárt az illegális vágóhíd. Mivel több mint tízéves partnerségi viszonyt ápolnak, csak ellenőrzött minőség jut a fogyasztók asztalára. A helyi mellett szegedi, makói, orosházi cégeknek szállítanak.

– Hetente keres fel minket valamelyik szakhatóság, de be is tartunk minden jogszabályt, élelmiszer-biztonsági előírást. Mind a saját üzleteinkbe, mind a partnereinkhez kizárólag ellenőrzött telepről származó sertésből vagy marhából készített termékek kerülnek. Szinte csak Vásárhelyről, illetve szűk környékéről szerzünk be élő állatokat – folytatta a tulajdonos.

Kecskeméti László szerint azért érheti meg feketén vágóhidat üzemeltetni, mert így biztosan nem kell a munkaerőre, az állatorvosi díjra, az ellenőrzésekre, irodára vagy adminisztrációra költeni, vagyis ezért tudnak nagyon olcsón termelni kétes minőséget.

Kormos Tamás
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány egy sportlétesítmény miatt Szegeden

Tovább olvasom