Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Egyre több megyénkben az erdő

Folytatás az 1. oldalról.

– A legoptimálisabb az lenne, ha a kitermelés további 30 százalékkal növekedne – mondta el lapunknak Nagy Imre, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakszolgálati Hivatal erdészeti igazgatója. – Meglepőnek tűnhet a szám, ugyanakkor az egészséges erdő fenntartása érdekében szükség van a bővülésre. Az állami erdőgazdaságok jelenleg csúcsra járnak, a növekmény a magánszektorban lehetséges majd. Az, hogy a mostani télen mind többen álltak, állnak át fatüzelésre, számottevően még nem befolyásolja a kitermelést. Ennél sokkal jelentősebb, hogy az erőművek is váltottak. Azért a fáért, amiből papír vagy bútorlap készülne, az erőművek is versengnek. Ennek következtében jelentősen felmentek az árak. Ez a tulajdonosoknak jó, hiszen többet kapnak a fájukért. Tudni kell, az erdő hosszú távú, sokszor 50–100 éves befektetés, az éves hozam általában kisebb, mint öt százalék.
Az erdőfelügyelőség folyamatosan adja ki idénre a fakitermelési engedélyeket. Nemhogy csökken, hanem nő megyénkben az erdőterület nagysága. A szakemberek úgy számolnak, 2007-ben mintegy háromszáz olyan hektáron telepítenek erdőt, ahol korábban nem volt.
A Tüzép-telepeken érdeklődve azt tapasztaltuk, az enyhe időjárás következtében lényegesen kevesebb fát értékesítettek, mint ahogy azt fél évvel ezelőtt tervezték. Megtudtuk, az ilyenkor szokásos második nagy roham elmaradt. Amint bejön a kemény tél, ismét megnő a kereslet, ugyanis a lakosság nagy része kis tételben szerezte be magának a tüzelőt. Az árak is megtorpantak, egy köbméter akác és a tölgy köbmétere 11 ezer forint között mozog, szemben az elmúlt évi 9700 forintos árral.

Szigorúbb büntetés

Az erdőtörvény módosítása, miszerint szigorúbban büntetik a falopást, következetes munkával hoz majd látható eredményt. A közeljövőben tömegesen lehet majd számítani arra, hogy a gyanúsítottak ellen eljárás indul. A módosítás szerint egy köbméter fa engedély nélküli és illetéktelen kitermeléséért harmincezer forintos büntetés jár, legvégső esetben természeti kár okozásáért börtönbüntetés. Ezek már olyan mértékű szigorítások, hogy komoly elrettentést jelentenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerboltba törtek be

Sopronban ismeretlenek betörtek a Kuruc körúton lévő egyik élelmiszerboltba, és onnan… Tovább olvasom