Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Egységes irányítás alatt az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

Az agrártárca alatt működő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kizárólagos irányítása alá kerül az élelmiszerbiztonság ellenőrzése - jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a földművelésügyi miniszter.
Gráf József szerint így az eddigi három minisztérium helyett egyetlen felelőse lesz a területnek. Az új egységben két és fél ezren dolgoznak majd.

A kormány szerdai ülésén tárgyalta az új, egységes ellenőrző szervezet létrehozásáról szóló javaslatot. A jövő héten véglegesítendő törvényjavaslat az eddigi 4 helyett egyetlen jogszabályba tömörítené az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések feltételeit.

A szervezetileg nem különálló, de önálló jogosítványokkal rendelkező ellenőrző testületet az agrárminiszter, távollétében pedig a szakállamtitkárrá előléptetett főállatorvos irányítja majd.

A szervezet célja, hogy a mezőgazdasági termények elültetésétől és a vágóállatok táplálásától a feldolgozáson át egészen az áruházak polcáig és az éttermi vendégek asztaláig nyomon kövessék az élelmiszer útját. Az ellenőrzéseket 2 és fél ezer szakember végzi majd, közülük több, mint százan az ÁNTSZ-től kerülnek majd át.

Az új törvény a szankcionálás szabályain is változtat majd. A szabálysértő termelők, kereskedők és forgalmazók adatait már a gyanú felmerülésekor nyilvánosságra hozhatják.

A bírságok összegét az érintett vállalat árbevételéhez igazítják. Ez a teljes napi árbevételt is elérheti, de súlyosabb esetben akár az üzlet bezárásához is vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes fellépőket toboroz Veszprém a Bűvészetek Völgyére

Ingyenes produkciókat ajánl fel Veszprém az idei 20. Művészetek Völgye programnak - ezt Porga Gyula,… Tovább olvasom