Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Egyszerre érvényes a régi és az új APEH igazolvány

Február végére lezárul az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) munkatársai igazolványának cseréje. Addig is az újak mellett érvényesek még a régiek is.
Az adóhivatal pénteki közleménye a felbukkanó álellenőrök kikerülése érdekében felhívja a figyelmet: az "igazi" APEH ellenőröknek nem csak a hatósági igazolványukkal, hanem egyéb dokumentumokkal is igazolni kell magukat, és határozat nélkül semmilyen jogcímen nem kérhetnek pénzt.

A szolgálati igazolványok cseréjét az APEH szervezetében bekövetkezett változások valamint biztonsági okok is indokolták. A 2009-es év elejétől érvényes új igazolvány kötelezően tartalmazza az öntapadós plasztik kártyát, hologrammot, a Magyar Köztársaság címerét, a Szolgálati igazolvány feliratot, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal feliratot. Ezen kívül látható rajta az igazolvány tulajdonosát foglalkoztató APEH szerv megnevezése, az alkalmazott fotója és neve, több számkód és a "VISSZAVONÁSIG ÉRVÉNYES" felirat. Az APEH által kiadott szolgálati igazolványokon jól láthatóan olvasható még a felirat: "Az igazolvány ellenőrzésre és intézkedésre csak külön megbízólevél birtokában jogosít."

A közlemény szerint az APEH revizorai a helyszíni vizsgálatoknál sem eljárási illetéket, sem helyszíni bírságot nem szabnak ki. Az ellenőröknek az igazolványuk mellett fel kell mutatniuk a hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevelüket is. Amennyiben ez nem így történne, akkor az ellenőrzés kezdetekor az megkövetelhető. Ha revizorok az eljárás során hibát tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozatot készítenek.

Az adóhatósági végrehajtók megbízólevele különbözik a többiekétől, mivel más a jogkörük. Az ő megbízásuk azt is tartalmazza, hogy a helyszíni eljárás során készpénzt is lefoglalhatnak és elvihetnek, de csakis hivatalos foglalási jegyzőkönyv elkészítésével - dokumentumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren kísérték utolsó útjára Tasnádi Pétert

Több ezren búcsúztak el pénteken Pécs polgármesterétől, Tasnádi Pétertől. A gyászszertartáson,… Tovább olvasom