Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Egyszerűsítené a munkaviszony megszüntetését a kormány

Szigorodnának a végkielégítés kifizetésének szabályai, a kiscégek indoklás nélkül küldhetnék el alkalmazottaikat és felére csökkenne a felmondási idő – a kormány megbízásából hat vezető szakember elkészítette az új munka törvénykönyvének (Mtk) tervezetét.
Egyszerűsítenék például a munkaviszony megszűnésének és megszüntetésének a szabályozását: a cégeknek ma indokolniuk kell, miért bocsátják el dolgozóikat, a későbbiekben ez alól a kisfoglalkoztatók mentesülnének.

A felmondólevél mellé kártérítést kellene fizetniük, például egyévi munkaviszony után egyhavi átlagkeresetet. A 15 főnél több dolgozót foglalkoztató cégeknél például független munkaügyi vizsgálat bevezetését javasolják: feladatuk az lenne, hogy ellenőrizzék, az adott vállalkozás betartja-e a hatályos munkajogi szabályokat, illetve a dolgozói panaszokat is – anonim módon – ők vizsgálnák ki.

A felmondási idő jelenlegi maximum egy évét az új Mtk. megalkotói a felére csökkentenék, megakadályozandó, hogy a nagyobb érdekérvényesítési lehetőséggel rendelkező munkavállalók indokolatlan kifizetésekhez jussanak. Felülvizsgálják a végkielégítésre vonatkozó rendelkezést: ha a felmondás a dolgozó magatartásával, képességével függ össze, akkor nem feltétlenül illeti meg a törvény biztosította végkielégítés.

Bevezetnék a szociálisan indokolt munkáltatói felmondást, a vezető állást betöltőknél a felelősségüket az általánoshoz képest szigorúbban rendeznék, és az új Mtk. határozná meg a vezető pozíciójukkal összeférhetetlen munkavégzést, illetve gazdasági tevékenységet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereketető - Hogyan adjuk be a gyereknek?

Életmód - Mennyi badarságot vagyunk képesek mondani akkor, amikor csemeténk elkezd finnyáskodni:… Tovább olvasom