Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Egyszerűsödik a cégalapítás Magyarországon

Várhatóan tovább egyszerűsödik a vállalatalapítók dolga az egyszerűsített cégeljárásban, és csökken a bíróság munkaterhe is. Vagyis még inkább gyorsulhatna a cégbejegyzés.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint a jelenleginél kevesebb becsatolandó okiratot követelnének meg. Ma a cégtörvény melléklete mintegy húsz okirattípus benyújtását kívánja meg az alapítótól. Van közöttük természetesen mellőzhetetlen, többre pedig az adott ügytől függően lehet szükség.

A cégnyilvántartás így - figyelemmel a piac igényeire is - nem nélkülözheti a társasági szerződést, amelynek a tartalmát nyilvánossá kell tenni, az aláírási címpéldányt, valamint - ha kft.-ről van szó - a tagjegyzéket, amelyre ugyancsak kíváncsi az üzleti élet.

Szükség van még az ügyvédi meghatalmazásra, az illeték és a közzétételi díj befizetésének igazolására, valamint az adószám megadásához szükséges okiratra, illetve bankalapításnál a felügyeleti szerv engedélyére. A tervek szerint a cégbíróság csak ezeket az okiratokat követelhetné meg az egyszerűsített eljárásban az alapítóktól.

Bizonyos - például a külföldi vagy a kiskorú taggal kapcsolatos - iratok kikerülnének a cégbíróság által vizsgálandó körből. Azok meglétét és törvényességi ellenőrzését, továbbá megőrzését és kétely esetén bemutatását a cégbíróságon a jogszabály a jogi képviselőre bízná. Így növekedne a cégalapításban közreműködő ügyvédi, közjegyzői felelősség. A változást a módosuló cégtörvény tartalmazná, amelynek tervezete decemberben kerülhet a kormány elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom