Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Együtt 2014, DK: Megnyílt az út a január 2-i egyeztetés előtt

Az előkészítő találkozón nem vett részt az LMP és a 4K!.
Az Együtt 2014 szerint a vasárnapi előkészítő találkozó után megnyílt az út az ellenzék január 2-án kezdődő, a jogállamiságról szóló egyeztetése előtt - derül ki a választói mozgalom Facebook-oldalán található vasárnapi bejegyzésből. Hasonlóan nyilatkozott Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) párigazgatója a Népszabadságnak. Az előkészítő találkozón nem vett részt az LMP és a 4K!.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

Véleményük szerint azonban a hatékony ellenzéki összefogás a jól előkészített, méltányos és szakszerű tárgyalásokon is múlik. Ezért - mint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek címzett levelükben olvasható - azt javasolták, hogy január 2-án ne közjogi kérdések megvitatásával, hanem a tárgyalássorozatra vonatkozó közös célok és lebonyolítási elvek tisztázásával kezdődjön meg az egyeztetés.

Az Együtt 2014 bejegyzésében kiemeli, hogy az általuk kezdeményezett vasárnapi előkészítő találkozón várakozásaikkal ellentétben nem vettek részt az LMP és a 4K! képviselői, annak ellenére, hogy az MSZP tájékoztatása szerint ezt a két pártot is meghívták.

A választói mozgalom hangsúlyozza: fontosnak tartják, hogy még január 2-a előtt kiderüljön, a két szervezet miért nem vett részt a vasárnapi egyeztető megbeszélésen, illetve, hogy miképpen viszonyulnak a jogállamiságról szóló ellenzéki együttműködéshez.

A tárgyaláson abban maradtak, hogy a közjogi és jogállami tárgyalásokhoz újabb szervezetek is csatlakozhatnak majd - olvasható a bejegyzésben. Ennek az a feltétele, hogy olyan demokratikus pártok vagy társadalmi szervezetek legyenek, amelyek a soron következő általános parlamenti választásokon részt kívánnak venni. A tárgyaláshoz csatlakozni akaró pártokról, szervezetekről - jelentkezésüket követően - az egyeztetéseken részt vevő szervezetek döntenek majd közösen - teszik hozzá.

Az Együtt 2014 javaslata ellenére az egyeztetéseken nem készítenek hangfelvételt, abban azonban megállapodtak, hogy minden alkalommal a hozzászólások érdemi tartalmát ismertető emlékeztetőt, jegyzőkönyv-összefoglalót írnak, a tárgyalási napok végén pedig közösen tájékoztatják a nyilvánosságot.

Varju László, a DK pártigazgatója a Népszabadság Online-on megjelent cikkben az első egyeztetést úgy kommentálta: "megállapodtunk mindenben, január másodikán kezdődhetnek a tárgyalások".

Istvánffy András, a 4K! szervezője a Népszabadság kérdésére azt mondta: a vasárnapi technikai egyeztetésen azért nem vettek részt, mert arra nem kaptak meghívást. A januári tárgyalás kapcsán pedig közölte: december óta várják a választ Mesterházy Attila pártelnöktől arra, hogy mit gondol az MSZP a "két választás"-koncepcióról, vagyis, hogy az alkotmányozás után készek-e feloszlatni a parlamentet és szabad, tisztességes választásokat tartani. "Még várjuk az MSZP válaszát. Addig nem tudjuk, miről kellene egyáltalán tárgyalni" - nyilatkozta a lapnak Istvánffy András.

Olvasóink írták

  • 3. igazságkereső 2012. december 30. 21:17
    „Összenő, ami összetartozik! Ugye Gyurcsány a DK, míg az Együtt 2014 Bajnaija, ők azok akik rendesen padlóra tették az országot pénzügyileg, politikailag és még ma is folytatják, az egyik pislogó "önérzettől eltelve, a másik gátlástalan, de hibátlan retorikával tirádázik, hülyítve akit még lehet! Egy demokratikus országban, ahol még van ereje a törvénynek, ez a két ember cinkostársaival -a nevek felsorolását e keret nem teszi lehetővé! - már egészen biztos, hogy büntetőbíróság előtt állna és ott pisloghatna és tirádázhatna népellenes bűntetteik miatti felelősségre vonásuk miatt! De lehet még reménykedni, hogy ez nem fog elmaradni legalább 3-4 millió ember teljes tönkretétele miatt?!!”
  • 2. Olajfa14 2012. december 30. 20:06
    „Sikeres újévet a demokratikus eééenzék minden ismert és még rejtőzködő tagjának! Együtt2013-ban, együtt2014-ben a demokratikus államrend visszaállítása, a rezsim eltakarítása érdekében.”
  • 1. florian72 2012. december 30. 19:37
    „Együtt 2014!Legyünk együtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazta 15 éves terhes barátnőjét

A becsehelyi lányt élettársa állítólag ököllel megütötte, a fejét és a hasát rugdosta. Tovább olvasom