Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Együttes magyar-román kormányülés lesz jövő csütörtökön

Együttes magyar-román kormányülés lesz jövő csütörtökön Budapesten - jelentette be a miniszterelnök sajtófőnöke. László Boglár elmondta: a napirendre kerülő témákról még tartanak az egyeztetések, az viszont biztos, hogy a fejlesztésekről kiemelten tárgyalnak majd.
A magyar és a román kormány együtt akarja fejleszteni a Tisza és a Duna vízgyűjtő területeit, és terveket készít a környezetvédelmi, árvízvédelmi és településfejlesztési célok megvalósítására.

Lamperth Mónika miniszter bukaresti kollégájával, Borbély Lászlóval tárgyalt az aláírandó dokumentumokról - ők készítik elő egyébként a közös kormányülést is. Lamperth Mónika elmondta, hogy a két ország közös uniós pályázatokon kíván részt venni, a nemzeti fejlesztési tervekkel összhangban.

A Tisza vízgyűjtő területének fejlesztése mindkét országnak érdeke, ide értve a környezet- és árvízvédelmet, a turizmust – mondta Lamperth Mónika. Arról is beszélt, hogy a Dunát érintő területfejlesztési nyilatkozaton még dolgoznak a szakértők. A határmenti együttműködési megállapodás építőipari vállalkozásokat érintene.

- Ahhoz szeretnénk keretet teremteni, hogy például magyar és román építőipari cégek közösen pályázzanak európai uniós építkezési tenderek megnyerésére. Tehát mi csak egy keretet adunk ehhez, az építőipari vállalkozásokon múlik majd az, hogy ezt hogyan tudják kihasználni – így Lamperth Mónika.

A településfejlesztési és városrehabilitációs együttműködést a román partner kezdeményezte. Erről Borbély László közmunkaügyi és területrendezési megbízott miniszter azt mondta, hogy máris átvették a magyar programot a tömbházak rehabilitációjára.

Fontosnak nevezte a Duna hajózhatóvá tételét, kikötők építését, a manapság divatos jachtturizmus fejlesztését. A mostani találkozón nem volt szó arról, hogy Magyarország megnyitja-e munkaerőpiacát a 2007-től uniós tag Románia előtt, de a Magyar Rádió kérdésére Borbély László megerősítette az RMDSZ álláspontját.

- Mi kérjük, hogy Magyarország oldja fel ezeket a megszorításokat és legyen szabad a munkaerő áramlása, hiszen vannak felmérések is, amelyek azt bizonyítják, hogy nem fogja ellepni a romániai munkaerő Magyarországot, nem fog hangsúlyosan megnövekedni azoknak a száma, akik ide jönnek munkát vállalni.

Ezt a véleményt a Magyar Külügyminisztérium is ismeri – mondta a román miniszter, hozzátéve, hogy a magyar kormány várhatóan december elején véglegesíti álláspontját.

Először egyébként tavaly októberben, Bukarestben tartott együttes ülést a magyar és a román kabinet.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom