Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Együttműködés Budapest, Bécs és Ulm között

A Budapest, Bécs és Ulm közötti szervezett együttműködés kialakítását jelentette be a németországi városban kedden Demszky Gábor.
A Duna menti államok, régiók, illetve városok képviselői az európai Duna-stratégiáról tárgyaltak, a találkozón Magyarországot a budapesti főpolgármester képviselte.

Demszky az MTI-nek elmondta: a konferencia keretében tartották meg a Duna-menti települések és régiók elnökségi tanácsának ülését is. Ezen bejelentette a Budapest, Ulm és Bécs által létrehozott európai területi együttműködési csoportosulás megalakulását. A cél a három város közötti együttműködés erősítése és ezáltal a Duna-stratégia végrehajtásának segítése. A kooperáció a többi között a gazdaság, a kultúra, a környezetvédelem és a kutatás területeire terjed ki.

A főpolgármester olyan rugalmas együttműködési formáról beszélt, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek az Európai Unióhoz forduljanak forrásokért. Ezt Demszky Gábor nagyon fontosnak nevezte egy olyan későbbi időszakban, amikor Budapest - mivel az unió normái szerint túlságosan gazdagnak minősül - más címen már nem juthat forrásokhoz. Szavai szerint időben kellett lépni ahhoz, hogy Budapest e csoportosulás keretében 2013 után is pénzügyi forrásokhoz jusson.

Demszky kiemelte, hogy a balkáni államok részéről óriási az érdeklődés a Duna-menti együttműködés iránt. Számukra ez a csatlakozást előkészítő kaput jelent az unió felé - tette hozzá.

A következő ilyen jellegű konferencia helyszíne Budapest lesz, míg a stratégia végső kidolgozására a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökség idején kerül sor - utalt rá a főpolgármester.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. február 03. 14:10
    „Lesz metró is a 3 város között? <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz sértettje lehet a dombóvári uzsoraügynek

Több száz sértettje lehet a dombóvári uzsora-bűncselekménynek, amellyel egy helyi házaspárt gyanúsít… Tovább olvasom