Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Éjféltől újra sztrájkolnak a vasutasok

Nem tudott megegyezni vasárnap este a vasúttársaság a VDSzSz-szel, így az érdekképviselet folytatja vasárnap éjféltől a február elsején megkezdett, és azóta többször felfüggesztett munkabeszüntetést.
A még elégséges szolgáltatásokról sem született egyezség, így kiszámíthatatlan lesz a vasúti közlekedés.

A VDSzSz Szolidaritás és a MÁV 19 órától a még elégséges szolgáltatásokról és a szakszervezet követeléseiről tárgyaltak, de nem jutottak előrébb. Ezzel kapcsolatban Gaskó István, a szakszervezet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: mindkét témakörben szerinte tárgyalóképtelen a MÁV, tapodtad sem közeledtek az álláspontok, így biztos, hogy éjfélkor folytatják a határozatlan idejű sztrájkot.

A MÁV szóvivője az egyeztetés után leszögezte: álláspontjuk szerint teljesíthetetlenek és irreálisak a VDSzSz követelései, így eleve kudarca van ítélve a sztrájk. Sigulinszki Tibor hozzátette: a még elégséges szolgáltatásokról sem sikerült megállapodniuk. A szakszervezet nem fogadta el a MÁV javaslatát, hogy a vonatok 28 százalékát közlekedtessék a munkabeszüntetés alatt. A vasúttársaságnak pedig az volt elfogadhatatlan, hogy reggel nyolc óra előtt egyáltalán ne járjanak vonatok, mert így lehetetlenné tennék a munkába járást - fejtette ki.

A MÁV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy hétfőn 0 órától a vonatok közlekedése kiszámíthatatlan: késhetnek, járatok maradhatnak ki vagy a szokottnál rövidebb úton közlekedhetnek.

A VDSzSz kitart korábbi követelései mellett, azaz a megajánlott 6,9 százalékos fizetésemelés mellé 10 százalékos kiszervezési pótlékot kér körülbelül 15 ezer munkavállalónak, valamint a MÁV Cargo privatizációjából 250 ezer forint egyszeri kifizetését 35 ezer vasutasnak. A főbb követelések mellett az előre jelzettnél magasabb infláció miatt további 1,1 százalékos keresetnövelést szeretnének elérni, valamint a vasúti mellékvonalak megőrzését.

Olvasóink írták

 • 18. kupec 2008. július 14. 05:57
  „Nem sztrájkolni kellene,megszüntetni!Sok tudatlan bunko vasutas,némelyik pénztáros világárol nem tud,fogalmanincs,hogy nemzetközi jegyet ,hogylehet eladni inkább azt mondja nincs.A Pesti pályaudvaron a peron ellenörök a rendes utasokat piszkálják a valutások meg nyugottan sétálnak.Rakás 4osztályos bunko! azokra vanpénz?
  Még 250 ezer forint a privatizácioból? Az eladott tsz-böl állami gazdaságokbol,gyárakbol,közmüvekböl sem kaptak az emberek.
  Nem sztrájkolni kellene hanem örülni,hogy egy korszerütlen szemét telepen dolgozhatnak és nem zavarják világgá öket.
  Udvariatlan,buta,komunikácioképtelen rakás!
  Tisztelet a kevés kivételnek!”
 • 17. dsds 2008. július 14. 00:02
  „"Másrészről nem is csodálom, hogy minimálbérért nem szivesen turkálnak a takarítók más sz*rában." Senki sem szeret más mocskában turkálni, de sajnos ezt is meg kell csinálni valakinek. Egyébként egy egyetemi diplomás, 2 nyelven beszélő ember turkáljon? (persze van rá példa, hogy kénytelen...)”
 • 16. malac 2008. július 13. 23:26
  „A buszközlekedést valakik szándékosan nyomják felülről. Hány villamosvonalat bezártak az utóbbi évtizedekben pl Pesten? Helyettük persze buszokkal kell pótolni... Nemrég volt 150 éves a vasútunk Pestre, erre ahogy megépült az autópálya, kezdődött is az expresszbuszos korszak. Persze a busz szennyezi a környezetet, plusz az utat is jobban rongálja, mint a vonat a sínt.
  Másrészről nem is csodálom, hogy minimálbérért nem szivesen turkálnak a takarítók más sz*rában. Érdekes, hogy a fizikai dolgozók keresnek a legrosszabbul. Mint régen az adózás: cask a paraszt adózik, nemes nehogymá´...”
 • 15. Laci23 2008. július 13. 23:14
  „Én is hétfőre tervesztem a nyaralalásst a családommal és a vontjegyet is megvettem előre . Csak 4 főre oda és vissza 26800 ft volt a jegy .
  Ahogy meghallottam hogy sztrájk lessz vissza szerettem volna váltani a jegyeket de mivel hogy üdülési csekkel fizettem nem voltak hajlandók visszafizetni a pénzemet .És ezek követelőznek az én ezeknek nem hogy pénzt de még munkát sem adnék .Nagyon sok ember sokkal rosszabul keres mint a Máv-nál dolgozok és mégsem sztrájkolnak .El kell küldeni az összes Máv dolgozot és kiváncs lennék ha nem lenne munkahellye akkor mit szólna.”
 • 14. szpalika 2008. július 13. 21:55
  „kosz: alvállalkozói tömkeleg, az egyszeri vasutasok nem tudnak tenni ellene.Az érdemi takarítási munkára a végén biztos, hogy minimálbéres emberkét találnak, aki ennyi pénzért ennyi minőséget tud, akar adni...

  busz vs. vonat: amíg a busszal nem fizettetnek minimum 10-20 ezer ft úthasználatot egy Szeged-Bp útra, addig nem beszélhetünk azonos feltételekről. Jelenleg minden egyes vonat, és szerelvénymenet, gépmenet is 2,5 euro/km. Ez mindegy, hogy MÁV vagy magánvasút, hogy áru vagy személyszállítás.
  Ez 110000 ft egy Szeged-Bp útra. Ezt péntek-vasárnap délután rentábilisan be lehet hozni, hétköznap este vagy hajnalban leet, hogy összesen nincs ennyi fizetős utas a vonaton. Akkor még a villanymozdony áramköltségérl, bérekről, stb. még nem is beszéltünk...”
 • 13. eLeM 2008. július 13. 21:21
  „Koszos, büdös, pontatlan, drága.
  Ezért a sok szolgáltatásért kérnek még több pénzt?
  Undorító.
  Egyszer panaszkodtam a könyvükbe a kosz miatt (többek között).
  Azt a választ kaptam, hogy nem tudnak érdemben mit mondani, mert nem írtam meg, hogy melyik vonaton.
  :D”
 • 12. szegedifiú 2008. július 13. 21:18
  „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) 82.151.123.208 IP címről szól hozzá.


  OK! rendeben, figyelnek (mint az 50-es években)!

  DE!
  Jó lenne látni /akár itt is/ Gaskó Úr tavalyi adóbevallásának azt a rubrikáját, ahol az összes bevétele szerepel! Egy ilyen ... (zenzúra) ne szervezzen vasutas sztrájkot!
  TÖK UNALMAS MÁR! És semmire sem mennek vele! Csak a népet herhgelik (saját maguk ellen).”
 • 11. jaj 2008. július 13. 21:16
  „Légkondícionált, tiszta, Szeged-Budapest express autobusz járat diákjeggyel, kb. 2:10 perces menetidővel: 1270 Ft

  Dzsúvadt, getvás másodosztályú MÁV fülke, leszakadt föggönnyel, behúzhatatlan ajtóval Szeged-Budapest közt kb 2:30 perces menetidővel, diákoknak 1390 Ft

  Nade az élmény....”
 • 10. trainman 2008. július 13. 21:15
  „suezo!A vasútnál a takarítást,már régen nem vasutasok csinálják!A vasút szétvált több szakágra,mint biztos olvastad az újságokban,és nincs felelőse semminek.Ez jellemző erre az országra,sajnos.a magyar inkább szidja a másik magyart,ahelyett,hogy támogatná,legalább szolidárisan.Szomorú,hogy itt tartunk még mindig!Lehet demagóg szöveget nyomni,de a tény az tény marad,valami nem stimm ebben az országban!Nagyon sajnálom,de a mondás illik a magyarra:Dögöljön meg a szomszéd tehene is!”
 • 9. Lexi 1 2008. július 13. 21:13
  „5. klj_54 !
  Ez a nagy összetartás,ami elég sűrűn van,az adófizetőknek mennyibe kerül ?”
 • 8. susezo 2008. július 13. 20:56
  „lesz idotok kitakaritani a vagonokat :P javaslok jo hypos vizet hozza :d”
 • 7. csonakos 2008. július 13. 19:32
  „Már a vasutasok is unják! Busszal az állatkertbe gyorsabb és tisztább is mint vonaton.
  Ideje lenne már magánkézbe adni ezt a veszteséges vasutat, megnézném mernének-e sztrájkolgatni mint most!
  Ez már régen nem a vasutasokról szól!
  Én már egész megszoktam a buszokat! Gyors, olcsóbb, pontosabb, tisztább, kényelmesebb!”
 • 6. joy 2008. július 13. 19:07
  „Le vannak...
  Megyünk busszal.

  Szépen leszoktanak mindenkit a vonatozásról, és föl lehet számolni az egész vasutat!”
 • 5. klj_54 2008. július 13. 19:06
  „Nem vagyok sztrájk párti.
  Főleg így nem, hogy vitatható amiért sztrájkolnak!
  Ami a médiából átjön: Gaskó úr ezáltal igazolja, mennyire jó érdekképviselő.

  Nem mellesleg egyért tisztelem a vasutasokat, az összetartásukért!”
 • 4. SP 2008. július 13. 17:26
  „Gyengék a szakszervezetek, ezért van, hogy minimál bérért több mint 8 órát kell dolgozni, a munkavédelmi eszközöket, a megfelelő szerszámokat, védőétel és italt, pihenőidő stb. nem biztosított. Balesetek stb. A szabadságot és a túlórát a munkaadók elsumákolják. Munkafelvételnél diszkriminálnak, a szerződéseket, próbaidőket manipulálják.Nem jelentik le a TB-re, nyugdíjra a dolgozót, ami az eü. ellátásban , munkaviszonyban eltöltött évek számításánál majd torzulást okoz. Fehér rabszolgákká kényszeritik a dolgozókat, mert munkaerő túlkínálat van.
  Ez nem csak a MÁV ügye.
  Hangsúlyozva: NAGY TISZTELETEM A KIVÉTELNEK!!!!!!!!!!!”
 • 3. Nem vasutas 2008. július 13. 16:34
  „Milliók tűnnek el nyomtalanul, a dolgozótól meg sajnálják azt a 250 ezer forintot. Banánköztársaságban élünk.”
 • 2. ROZALIA 2008. július 13. 16:09
  „Remélem szerdán már nem lesz sztájk. Fél éve tervezem az unokáimmal, hogy július közepén elutazunk vonattal, és elmegyünk az állatkertbe. Nagyon vártuk már:(:(:(”
 • 1. kisbuta 2008. július 13. 15:40
  „Gaskó István bizonyára nagyon jól eléldegél abból a kevéske fizetéséből, amit szakszervezeti vezetőként felvesz.Uszítani, ütni a vasat, évről-évre, mindig valami aktuális indokot kitalálva, amivel jól fel lehet hergelni a vasutasokat. A vasutasoknak igazuk van. Abban. hogy annál sokkal több pénzt lenyúlnak a MÁV vezetői, mint amennyit a kis dolgozóiknak juttatnak. Így kell csinálni, addig követelőzni míg meg nem adják, ami jár. Tegyen így minden dolgozó magyar ember. Sztrájkoljon! Álljanak le az eü dolgozók, hogy ők nem hajlandók ennyiért az ürüléket pucolni a magatehetetlenek alól. Álljanak le a rendőrök, mert ne őket köpködje, dobálja, gyalázza a csőcselék. Álljon le a többi közlekedési dolgozó is, hogy ne már 60 fokos fülkében kelljen vezetnie, itt a kamionosok, tehergk. vezetők, taxisok, buszosok stb. Álljon le mindenki! Álljon le itt minden, ami csak létezik és egyszer csak összecsuklik ez az ország.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a motorostalálkozón - egy gyermek is megsérült

Egy 8 éves kisgyermek súlyosan, másik két ember pedig könnyebben megsérült egy motorbalesetben a… Tovább olvasom