Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Éjszakába nyúló tüntetés

Mintegy ezer fenyegető magatartást tanúsító tüntető gyqlt össze kora este a Terror Háza Múzeumnál, ahol a rendőrség fémkordonokkal zárta el a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéhez vezető utat. (Budaházy György elfogásának hírére sokan a Fidesz nagygyqléséről távozó embereket kezdték biztatni arra, hogy vonuljanak az Aradi utcához a kiszabadítására.) A tüntetők tojásokkal kezdték dobálni a rendőröket. Sokan gyülekeztek a környéken. Vízágyúk és könnygáz bevetésével megkezdődött a tömeg oszlatása, miután a rendőrök felszólítottak a helyszín elhagyására. Az emberek fejvesztve kezdtek menekülni a kékre festett vizet lövellő vízágyúk, valamint könnygázgránátok elől. A tüntetők szemeteskukákat gyújtogattak, illetve azokból építettek barikádot. Kidöntöttek két telefonfülkét és a környező utcákból építési törmelékeket, faanyagokat hoztak folyamatosan. Lezárták a Blaha Lujza teret, illetve a Deák tér egy részét. Vandál pusztításba, gyújtogatásba és fosztogatásba kezdtek a tüntetők az Andrássy úton. Az Oktogontól kiszorított emberek két hatalmas máglyát gyújtottak az operaház épületénél az elbontott állványokból. Számos szemeteskukát gyújtottak fel végig az úton, sok padot széttörtek.

Tolólapos teherautókkal eltolták a felállított barikádokat a rendőrök az Andrássy úton. Az Erzsébet térre szorult tüntető tömeg a Kossuth térre akart menni. Macskakövekkel dobálták a rendőröket, akik folyamatosan könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük. Időközben a rendőrség hivatalosan is cáfolta azokat a híreket, miszerint az Andrássy úton kifosztottak volna egy vadászüzletet.
Égő kukákból építettek barikádot a József Attila utcában is. A néhány száz ember azt követően indult el a Lánchíd irányába ezen az útvonalon, hogy a rendőrök könnygázzal feloszlatták a nagyobb embercsapatot az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél. Az Erzsébet téren és a Deák téren a tüntetők összetörték a díszburkolatot. Több nagy szemeteskonténert gyújtottak fel. Mintegy harminc embert szorítottak ki lassan az Alkotmány utcából. Az akció azt követően kezdődött, hogy néhányan koszorúzni akartak a kordonokkal elzárt Kossuth Lajos téren.
Több tucat rendbontót állított elő a rendőrség. Este tízig egy civil és öt rendőr sérült meg, egyikük egy nő. A rendőröket kövekkel, üvegekkel, parittyából kilőtt fémgolyóval lőtték a rendbontók. A rendőrség szerint a rendbontók szervezettek voltak, jól kommunikáltak egymással. Gumilövedék-karabély volt a rendőröknél, de csak külön engedélyre használhatták volna.
Éjjel 11 előtt feloszlatták a rendőrök a Roosevelt téren összegyqlt mintegy félezer embert. A rendőrség visszavonult, de a Kossuth térre vezető utcákat rendőrsorfal zárta el. Az úttorlaszokat is megszüntették. A Dohány utcából, az Astoria és a Deák tér környékéről is kiszorították a rendbontókat, akik a környező utcákban nagyjából szétszóródtak. A lapzártánkkor érkezett hírek szerint tüntetők verekedtek össze egymással a Blaha Lujza téren. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapot kapott egy tűzoltó fejberúgásáért

Első fokon 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki még 2004… Tovább olvasom