Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ékszerhamisítókat fülelt le a rendőrség

Ékszerhamisító és -terjesztő hálózatot fülelt le a hajdú-bihari rendőrség; a megtévesztésig valódinak tűnő, többnyire fehéraranynak látszó láncokat és gyűrűket zálogházban helyezték el, amelyeket később az üzletek értékesítettek - közölte Juhász Imre rendőr alezredes kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
Az ékszereket K. Róbert budapesti ötvös készítette az anyja lakásában berendezett, a legprofibb berendezésekkel felszerelt műhelyében. Az elkészült darabokat három szállító "terítette" az országban, helyi ismerőseik adták be azokat zálogházakba - ismertette a folyamatot a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője.

A januárban Püspökladányban lebukott társaság feltehetően 2006-óta folytatta tevékenységét, több tízmilliós kárt okozva a vásárlóknak, akik talán nem is tudják, hogy értéktelen hamisítványhoz jutottak, amikor zálogházakból vásároltak ékszert - mondta a nyomozó.

Közlése szerint a zálogházakban alkalmazott tízszeres nagyítással nem tudták megállapítani az ékszerekbe nyomott azonosítóból, hogy hamisítvány, az csak százszoros nagyítással vált nyilvánvalóvá.

A bűnszövetkezet működéséről Juhász Imre elmondta: az elkészült munkákat az ötvöstől Budapesten egy 19 éves nyíregyházi, valamint egy 34, illetve egy 39 éves kiskunlacházi lakos vette át. Ők vonattal indultak a célállomás felé. A pályaudvaron átadták az ékszereket egy-egy helyi ismerősnek, aki azokat beadta a zálogházba, majd a pályaudvarra visszavitte a kapott pénzt, levonva a neki járó 10-20 százalékot.

A zálogérték egyébként grammonként 2,5-3 ezer forint volt, míg az el nem vitt ékszereket 7 ezer forintos grammonkénti áron értékesítették tovább a zálogházak, ami még mindig alig fele az arany grammonkénti piaci árának - magyarázta az alezredes.

Hozzátette: bár a mostani esetre ez év januárban derült fény, 2006-ban már nagymennyiségű hamis aranyat gyűjtöttek és vittek be a nemesfémvizsgáló és -hitelesítő intézetbe. Azt jelenleg vizsgálják, hogy van-e összefüggés az esetek között.

A rendőrség arra kéri a zálogházakat, vizsgálják meg ékszerkészleteiket, mert elképzelhető, hogy sok helyen van még a hamisított karkötőkből, gyűrűkből. Volt olyan nap, amikor négy-öt zálogházban is eladtak ilyen ékszereket - mondta Juhász Imre.

Az előzetes letartóztatásban lévő ötvös bűnszövetségben elkövetett cselekménye öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - közölte az osztályvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer otthont kínál a hétvégi Lakásvásár

A legalább 130 kiállító főleg budapesti és Pest megyei új és használt lakásokat kínál a péntektől… Tovább olvasom