Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Eldeformálódott az épülő M6-os autópálya egyik alagútja

Nem beomlott, csak eldeformálódott az épülő M6-os autópálya "A" jelű alagútja. A korábbi hírekkel ellentétben nem omlott be újabb szakasz.
Az tény, hogy egy 60 méteres részen mélyebben lóg be a föld az alagútba és újabb repedések is keletkeztek a felszínen. A szakemberek folyamatosan vizsgálták a már meglévő és az újabb repedéseket és figyelték a hangokat is, amelyek egyre erősebbek lettek, nagy reccsenéseket lehetett hallani. Ezért döntöttek úgy biztonsági okokból, hogy lezárják az egész területet - mondta el Rakita András, a sztrádát építő Mecsek Construction Group főmérnöke a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A területre senki nem mehet be. Két német és egy magyar szakember vizsgálja, hogy hogyan lehet biztonságossá tenni a területet, hogy be tudjanak menni és a károkat fel tudják mérni, illetve, hogy meg lehessen tervezni az alagútak további építését. Csütörtökön ülnek le a szakemberek és vizsgálják meg a lehetőségeket.

Az alagút egyébként július 24-én omlott be először. 60 ezer tonna löszös föld zuhant az épülő M6-os autópálya "A" jelű alagútjába a Tolna megyei Bátaszéknél. Valószínűleg átázott a föld a sok esőtől és beszakadt, több mint száz méter hosszú és 40 méter széles krátert hagyva maga után. Az alagútban akkor senki nem volt, a munkások már este hallották ugyanis a reccsenéseket, és látták a repedéseket.

Július 31-én ugyanott betonvasháló köteg borult egy 30 éves munkásra, A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett. Hogy történt-e szabályszegés, még vizsgálják, a Pécsi Bányakpitányság szakemberei csütörtökre ígértek tájékoztatást.

Az éptő cég szerint az alagút beomlása miatt nem kell új nyomvonalat tervezni, és a munkálatok sem csúsznak el. Tehát tartható a 2010-es határidő.

Olvasóink írták

 • 3. horgossy 2008. augusztus 14. 18:50
  „Olyannyira "eldeformálódott", hogy 200 méteres szakaszon beomlott, sőt a maradák is bármikor beszakadhat. Hát igen, apró probléma, már dolgozunk a kijavításán - mint Csernobilban.”
 • 2. ferrier 2008. augusztus 14. 15:20
  „Ennél azért nagyobb a baj:

  "Bár Pósta Zoltán szekszárdi közlekedésmérnök hónapokkal ezelőtt azért távozott a gazdasági tárcától, mert úgy vélte, hogy csak idő kérdése, hogy mikor omlik be az M6 autópálya Bátaszéknél épülő, A jelzésű alagútja, az építkezés mégis folytatódott.

  Július 24-én kétszáz méteren beomlott az alagút. Az építtető koncessziós cég főmérnöke akkor azt mondta, a munkálatokat mind a négy épülő alagútban leállították, és az ügyben vizsgálat kezdődik. A Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója nem sokkal ez után közleményében jelezte, hogy - ahogy a legtöbb állami beruházásnál -, így most sem kérdezte meg őket senki a terület geológiai viszonyairól, jóllehet az intézetet pont az állami beruházásokhoz szükséges földtani kutatások elvégzésére alapították.

  A Mecsek Construction Group így nem is tudta figyelembe venni a löszös, agyagos talaj azon tulajdonságát, hogy esős időben megszívja magát, és könnyen megindul. Amit akkor még csak pedzegettek, az mára világossá is vált: technológiát kell váltani, mégpedig sürgősen.

  Rakita András főmérnök szerint felgyorsult a talaj süllyedése az alagúthoz közeli szakaszon, és bár a süllyedés és a talaj deformációja megállhat, de újabb omlásveszély van az alagútban. Az ott dolgozó több mint 230 munkás kényszerszabadságon van, a főmérnök pedig korábban azt mondta, amint elhárulnak az akadályok, folytatódhat a munka.”
 • 1. ferrier 2008. augusztus 13. 17:25
  „eldeformálódott!!!!!!! Kérem, a deformálódott szó eleve azt jelenti, hogy elvesztette az alakját (=elformálódott), azaz elvileg már van egy igekötő a deformálódik szóban, ha magyarul is hozzátesszük, akkor csak megdiplázzuk: el-elformálódott. /Igaz persze, hogy a löszbe nyomott alagútra ez már akár igaz is lehetne.../”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös megállapodást írt alá az ORTT és az NHH

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke… Tovább olvasom