Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Elégedetlenek életükkel a magyar fiatalok

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyar fiatalok túlnyomó többsége nem tartja túl jónak az egészségi állapotát, és az életükkel sem elégedettek. A dohányzást a fiatalok egyharmada 13 évesen vagy annál is korábban kipróbálta már, a 15 éves lányok pedig hetente legalább egyszer rágyújtanak.
A dohányzást és az alkoholfogyasztást tekintve a középmezőnybe tartozunk, a könnyű drogokat azonban még mindig kevesebben használják, mint a nyugat-európai országokban - derült ki az ÁNTSZ Gyermekegészségügyi Intézetének szerdai sajtótájékoztatóján.

A 41 ország részvételével szervezett kutatást a nyolcvanas évek óta végzik a 11, a 13 és a 15 éves korcsoportban, összesen körülbelül 200 ezer fiatal részvételével. A legutóbbi felmérést a 2005/2006-os tanévben készítették, önkéntes alapon az iskolákban.

A hazai adatok azt mutatják, a lányoknak csak 33, a fiúknak pedig mindössze 21 százaléka érzi magát egészségesnek. Főleg az idősebb lányoknak rossz a közérzete, és leginkább ők azok, akik az életükkel is elégedetlenek. A 15 éves korosztály ezzel a nemzetközi rangsor második felébe tartozik, összességében pedig a lista vége felé vagyunk ebben a tekintetben - mondta Németh Ágnes, a Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője.

A táplálkozási szokásokkal kapcsolatban sem túl jók az eredmények: a lányok 30, a fiúk 10 százaléka rendszeresen fogyókúrázik, és több mint felük a nap legfontosabb étkezését, a reggelit is kihagyja. A fiatal lányok ugyan próbálnak egészségesen táplálkozni, de a fogyókúra-mánia miatt az 5 legrosszabb között vannak a magyar fiatalok a 41 ország közül a táplálkozási szokásokat figyelembe véve - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A dohányzást a fiatalok egyharmada 13 évesen vagy annál is korábban kipróbálta már, a 15 éves lányok pedig hetente legalább egyszer rágyújtanak - igaz, összességében még így is a középmezőnybe tartozunk ezzel. Ami az alkoholfogyasztást illeti, 5 és 30 százalék között mozog a szeszes italokat kipróbálók aránya. A fiúk sokkal részegesebbnek számítanak, mint a lányok: a 15 évesek azt mondták, legalább kétszer voltak már illuminált állapotban.

A drogokkal már óvatosabbak a fiatalok - legalábbis a kutatás szerint. A felmérés idején megkérdezettek mindössze 3-4 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónapban kipróbálta a marihuánát, és a többi adat is azt mutatja, hogy a kábítószerhasználatot tekintve Magyarország az alsó harmadba tartozik a többi országhoz képest.

Hasonló az arány a szexuális életet élők esetében is. A két évvel ezelőtti adatok szerint egyébként a 15 éves lányok 21, a fiúk 25 százaléka mondta azt, hogy kipróbálta már a szexet. Szerencsére a többség védekezik; főleg óvszert használnak, amely főleg a kelet-európai országokra jellemező. Nyugatabbra inkább a fogamzásgátló tablettákat választják - mondta Németh Ágnes.

A tévé előtt sem töltenek annyi időt a hazai fiatalok, mint nyugat-európai társaik, de még így is 50-68 százalékra tehető azok száma, akik naponta legalább 2 órát ülnek a tévéképernyő előtt. A fizikai aktivitás, vagyis a sportolás legalább annyira népszerű, mint Európa más országaiban, ezzel a középmezőnybe tartozunk - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Olvasóink írták

 • 10. Rozsdás 2008. október 08. 23:43
  „Kéne valami motiváció nem csak az egyetemistáknak,de a pór népnek is!
  Lehet hogy az utóbbiből többen vannak!!!”
 • 9. Ha en..... 2008. október 08. 23:13
  „......most fiatal (18-35 evesig) lennek Szegeden,
  el is jönnek!!!! Csaladostol is!

  Minden tovabbi nelkül!!!

  1972-ben 18-eves voltam, a 19.-ek mar az USA-ban ünnepeltem,
  ma sem bantam meg.

  Nyelvtudas?
  Ugyan-ugyan!
  Nem problema!

  Ha ra van szorulva az ember, könnyebben, gyorsabban megtanulja mint maga is hinne!!!!”
 • 8. hojoj 2008. október 08. 22:59
  „gyurcsány:


  "Tessék! El lehet innen menni... Nem kötelező itt élni!"

  Így, hogy a fa.omba lennének elégedettek a fiatalok?!”
 • 7. S@JT 2008. október 08. 22:28
  „Ez a cikk már megint olyan sokat mondó volt. Nem tudom mit kell erről oldalakat írni. Mi a baja egy fiatalnak??? mer a cikkből nem az derül ki hogy nincs pénze. Nyomják mindenkibe a deszar az élet filinget és most ez a menő. Azért cigiznek hogy felhivják magukra a figyelmet hogy ők is itt vannak ( de enyire???).
  Kedves 5. hozzászóló furcsáltam volna hogy egy tényleg nem politikai témájú cikkhez nem kapcsolja valaki hozzá a politikát. De hát ez van”
 • 6. Kolompár Rómró 2008. október 08. 22:11
  „Nem értem. Máunikasóban fogatlan cigányok, blamázssóban értelmes fiatalok, karanténozós filmek, fröcsög a vér, mi kell még?
  Miért nem elégedettek?”
 • 5. Kisrezsi 2008. október 08. 21:55
  „O.V. + GY. F. gyerekei lehet nem elégedetlenek!”
 • 4. Cat_ 2008. október 08. 19:57
  „"Miből, és hogyan érezze jól magát egy fiatal, ha nem tud egy csokit megvenni, hanem anyuéktól kell rá pénzt kérni!"
  Hm, cigire azé´ jut...
  Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az elégedetlenek és a létminimum alatt élők csoportja egybeesik.”
 • 3. monikalia 2008. október 08. 18:23
  „Sajnos a mai gyerekek nem tudnak elmeni gyogyitatni magukat mert elküldik a munka helyükröl öket.De sajnos késöbb döbenünkrá hogy gyermekeink a nagy hajszában tönkre menek”
 • 2. városi 2008. október 08. 17:55
  „Nem kell csodálkozni, annak idején az átkosban ha kellett hanem munka volt és bár nem "jól" de mindenki megélt. Mi van most. Minimálbér+50.000 Ft-os albérlet. Nem furcs, hogy csökken az elégedettség, meg a gyerekvállalási kedv?! Miből, és hogyan érezze jól magát egy fiatal, ha nem tud egy csokit megvenni, hanem anyuéktól kell rá pénzt kérni!”
 • 1. zweistein 2008. október 08. 16:53
  „"A drogokkal már óvatosabbak a fiatalok - legalábbis a kutatás szerint. A felmérés idején megkérdezettek mindössze 3-4 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónapban kipróbálta a marihuánát,.."

  Kipróbálta, vagy szívott legalább egyszer? Nem mindegy!!!
  Magyar nem érteni !!????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben Ambrus Attila cinkosa

Őrizetbe vett egy férfit a román rendőrség a magyar hatóságok kérésére, akit két rablással… Tovább olvasom