Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Élelmiszerboltokban razziázott a fogyasztóvédelem

Az ellenőrzött üzletek 80 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei az édességek és a tejtermékek jelölésében.
A területi felügyelők 311 egységet ellenőriztek, amelyből 250-ben tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Az ellenőrök 3 millió darab terméket vizsgáltak meg, a tejipari és édesipari termékkör 36 839 fajta termékét. Mindkét termékcsoportnál vezető helyet foglaltak el minőségmegőrzési idő feltüntetésével kapcsolatos pontatlanságok, szabálytalanságok.

A tapasztalatok szerint 215 esetben részlegesen vagy teljesen hiányoztak a magyar nyelvű tájékoztatók, 80 esetben fordult elő az összetevőkkel kapcsolatos pontatlanság, 157 esetben kettős árjelzés, az akciós ártól való eltérés, illetve az egységár feltüntetésének hiánya. A vizsgálatban résztvevő minden harmadik felügyelőt átlagosan csaknem 200 forinttal próbáltak megkárosítani a próbavásárlások során.

A területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek saját hatáskörben feltételhez kötő határozatot 92 esetben, több mint 13 millió forint értékű termékre vonatkozóan, további értékesítést megtiltó határozatot 14 esetben 50 434 forint értékű árunál, fogyasztóvédelmi bírságot 82 esetben, hatmillió forint értékben, minőségvédelmi bírságot 130 alkalommal, 25 millió forint értékben szabtak ki. Szabálysértési jogkörben eljárva a felügyelőség 22 bírságot szabott ki 660 ezer forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom