Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Élelmiszervadász ellenőrök

Csaknem félszáz állat-egészségügyi ellenőr vizsgálja megyénkben az árusított élelmiszert húsvét előtt, s a jó hír, hogy eddig nem találtak olyan terméket, amely az egészségre közvetlen veszélyt jelentene. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a minőségmegőrzés tekintetében sem akad probléma: összesen 125 kiló élelmiszert kellett lefoglalni.
Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság szakembereinek különösen sok dolga akad húsvét előtt, csak a március 12-től 22-ig tartott vizsgálatdömping során 62 kereskedőt és 14 élelmiszer-előállítót ellenőriztek, s csaknem 1700 darab árunak néztek utána. A vizsgálat kiterjedt az élelmiszer származására, összetételére, minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejére. Dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos elmondta: szerencsére egyetlen olyan mintával sem találkoztak az ellenőrök, amely közvetlen veszélyt jelentene az egészségünkre. Ez azt is jelenti, hogy a terméken feltüntetett fogyaszthatósági határidő miatt nem kellett bírságot kiszabni, az már inkább jellemző, hogy a jó minőségért vállalt garanciát hagyják figyelmen kívül egyes kereskedők vagy termelők. Leegyszerqsítve: nem a romlott hús, hanem a száraz kenyér okoz gondot, illetve az, hogy az egyes termékek származását sok helyen nem lehet visszakövetni. A szabálytalanság miatt lefoglalt húszféle élelmiszerből 63-at – összesen 125 kilót – kellett végül megsemmisíteni. Az állat-egészségügyi hatóság 330 ezer forintos minőségmegőrzési és 300 ezer forintos állat-egészségügyi bírságot szabott ki ebben a körben, s összesen 45 mintát vizsgált meg győri laboratóriumában.
A problémás sonkák, tojások, édességek és másfajta termékek szinte kizárólag hazai előállítótól származnak.
Ami talán a legtöbbünket foglalkoztat: a nagyáruházláncokat a hatóságoknak nem kellett megbüntetni az árult hús vagy egyéb termék minősége miatt, vagyis a multik tanultak az elmúlt évek botrányaiból. A gondot inkább a szerényebb minőségbiztosítási eszközökkel rendelkező boltok jelentik, nem beszélve arról a megyei kistermelőről, aki mqködési engedély nélkül készítette a kolbászt. Őt százezer forintra büntették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori… Tovább olvasom