Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Élénkülő ingatlanforgalom

Az alacsony betéti kamatok miatt egyre többen fektetik megtakarításukat új vagy használt lakásokba. A szakértők azt jósolják, hogy az elkövetkezendő hónapokban megélénkül az ingatlanforgalom.
illusztráció
A jegybanki kamatcsökkentés nyomán a kereskedelmi bankok is kamatot csökkentettek, a betéteknél és a hiteleknél is. Egyre többen gondolják úgy, hogy megspórolt pénzük akkor lesz a legbiztosabb helyen, ha lakást vásárolnak belőle. Ebben az esetben ugyanis nem veszít az értékéből, ráadásul a felvett összeg az albérletből befolyt összegből könnyedén törleszthető.

A szakértők szerint a kínálat mellett most élénkül majd a kereslet is, miután mélyre zuhantak a betéti kamatok. A néhány milliós megtakarításokat érdemes a kedvezményes lakáshitelekkel kipótolni.

Tavaszi pezsgés

A tavaszi hónapokban egyébként is több lakás cserél gazdát, mint máskor, az utóbbi hetekben azonban érezhető, hogy azok is a vásárlás mellett döntenek, akiknek már van otthonuk – mondták érdeklődésünkre az ingatlanforgalmazó cégek munkatársai. Minden típusúra és méretűre van kereslet, de leginkább a használt garzonok és az 50 négyzetméter körüli új társasházi lakások után érdeklődnek. Míg az előbbiek ára a megyeszékhelyen 5.800.000 és 7 millió forint között mozog, addig az utóbbiak négyzetmétere szerkezetkészen 210 ezer forintnál kezdődik.

37 milliárd hitel

A régióban tavaly jelentős lakáshitel-felvételi igény mutatkozott, megyénként voltak ugyan eltérések, de ez a helyi piacokon év közben is jellemző volt. A betétállomány ingadozása szintén a szokásos szinten belül maradt, közölte lapunkkal Orbán Balázs. Az OTP Bank Rt. Nyugat-dunántúli Régiójának ügyvezető igazgatóhelyettesétől megtudtuk: az év eleji lakásvásárlás nem jelent azonnali sajáterő-befektetési igényt, hiszen első lépésben csak a foglalók letétele történik meg, és csak a lakásvásárláshoz tartozó bonyolítási időt – 20–40 nap – követően kerül sor a vételár kiegyenlítésére. Az OTP bank 2002-ben mintegy 37 milliárd forint hitelt helyezett ki, ami körülbelül 9000 család lakáshoz jutási lehetőségét biztosította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ligeti 2003 Nürnbergben

Ligeti 2003 elnevezéssel fesztivált rendez a nürnbergi operaház Ligeti György közelgő 80.… Tovább olvasom