Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Életmentés, szárazon és vízen

Ilyenkor, hőségben sokkal gyakrabban lesznek rosszul a járókelők az utcán, mint egyébként. Hirtelen szívhalál – melyből az ember újjáéleszthető – éppúgy előfordul, mint ájulás, ami kevésbé veszedelmes. Aki csak teheti, forróságban ne menjen utcára. A legtöbb vízi baleset is nagy melegben következik be.
Ha ájulásból valaki gyorsan nem tér magához, azonnal mentőt kell hívni. Illusztráció: Schmidt Andrea
Ha valaki tűző napon megy az utcán, könnyen utoléri a rosszullét. Ez adódhat akár hirtelen szívhalálból, ájulásból egyaránt – mondja dr. Cserjési Andrea, a szegedi mentőállomás vezetője. Ájuláskor azonnal magához tér, föl akar kelni a földről: segíteni kell neki, árnyékba vinni, folyadékot adni neki, és kísérettel haza is lehet engedni. Ha nem tér magához rögtön, a helyzet súlyos: azonnal mentőt kell hívni.

Addig is, amíg kiér a mentő, vigyázni kell, hogy a szerencsétlenül járt nyelve ne csússzon hátra, ne akadályozza meg a légzést – ezt leginkább stabil oldalfekvés biztosításával lehet elérni. Ha a rosszul lett légzése leállt, és nem vagyunk járatosak az elsősegélynyújtásban – annak megtanulásához nem elég egy újságcikket elolvasni, gyakorolni kell, hívja föl a figyelmet a szakember – célszerű kiabálva fölhívni a figyelmet arra, hogy valaki életveszélyben van. Forgalmas helyen szinte mindig tartózkodik is a közelben olyan ember, aki rendelkezik alapfokú elsősegély-nyújtási alapismeretekkel például gépjármű-vezetési jogosítvány megszerzéséhez kellő tanfolyam alapján. Nagyon jó lenne egyébként – hívja föl a figyelmet a mentőállomás-vezető –, ha az általános iskolákban bevezetnék az alapfokú elsősegély-nyújtási ismeretek oktatását.

Villámcsapás, vízen

Akit víz mellett ér a vihar, az átlagosnál könnyebben érheti villámcsapás. Aki vízen van, még könnyebben. Azonnal el kell hagyni a vizet, letenni a horgászbotot – bizonyos, a csúcstechnológia kategóriájába tartozó horgászbotok különösen vonzzák a villámot –, és eltávolodni a parttól. Víz mellett gyakran találni nyárfát, ám ez vonzza a villámot. Még a puszta földön lefeküdni is jobb, mint például nyárfa alá állni. Igaz, hogy vizesek leszünk, de nem szenesedünk el.

Vízi baleset akkor következik be leggyakrabban, ha a strandoló a tűzforró napról fölhevült testtel beugrik a vízbe. A veszélyt tovább fokozza, ha előzőleg alkoholt fogyasztott. Hogyan lehet a fuldoklót kimenteni? Mulati Árpád, az Országos Mentőszolgálat megyei mentésirányítási csoportvezetője, s egyszersmind az Aqua-Pro Búvár- és Vízimentő-iskola munkatársa fölhívja a figyelmet: aki nem rendelkezik vízimentő-képzettséggel, nem javasolható, hogy utána ugorjon a fuldoklónak és megpróbálja úszva kijuttatni a vízből. A sokkos állapotban lévő fuldokló képes a megmentőt is víz alá juttatni, és kettős tragédia következik be. Legjobb vízi járművel a fuldokló közelébe jutni, s dobózsákot, mentőgyűrűt, mentőlapot dobni, nyújtani felé. Ha a szerencsétlenül járt már parton van, alapfokú elsősegélynyújtással kell gondoskodni arról: átjárhatóvá váljék a levegő számára a légút.

Szálka, hal nélkül

Ha valaki halat eszik, könnyen megakadhat a szálka a torkán. Ilyenkor sokat segíthet egy karika citrom – mely például, sült hal esetén, egyébként is kéznél van –, vagy egy pohár ecetes víz. A citrom, ecet oldja-puhítja a szálkát. Egy falat kenyér is úgy kellhet – mint egy falat kenyér.

Ha az életmentők többen vannak, miközben az egyik a beavatkozást végzi, másiknak mentőt kell hívnia, pontosan meghatározva a színhelyet – utóbbi, ha valamilyen eldugott helyen történt a baleset, például bányatónál, nem is olyan könnyű. Ha a megmentett már lélegzik, de még eszméletlen, stabil oldalfekvést kell számára biztosítani: így a nyelv nem csúszik hátra, nem okoz fulladást. E testhelyzetben a szájgaratűrből és a felső légutakból is eltávozik a víz. A tüdő léghólyagocskáiból nem lehet eltávolítani a vizet: onnan a folyadék bekerül a véráramba, s így szűnik meg jelenléte.

A vízi balesetet szenvedett gyakran nagyon sok vizet nyel. Ez hányáshoz vezethet, és a hányadék elzárhatja a légutat. Ezt a következőképpen lehet megelőzni: a kimentettet hasra fordítjuk, kicsit megemeljük, hányni kezd, s testhelyzete miatt úgy távozik gyomrából a víz, hogy nem hatolhat a légcsőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névjegy

Név: Tokody Tibor Tovább olvasom