Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Elfogadták a génkezelt növényekről szóló törvényt

A Fidesz és a KDNP tartózkodása mellett hozták meg a génkezelt növények termesztéséről szóló törvényt. Génkezelt és nem génkezelt növények egymás mellett termesztéséhez hatósági engedélyre lesz szükség, amelyben megállapítják az úgynevezett puffer- azaz elválasztó zónát.
Ekkora távolságot kell tartani a hagyományos és biotermesztésű növényektől - ennek minimumát rendelet állapítja majd meg, de a mezőgazdasági, meg esetenként a környezetvédelmi hatóság a helyi körülményektől függően annak a kétszeresét is megszabhatja.

Volt olyan módosító indítvány, hogy maga a törvény mondjon ki 400 méteres, biotermelő szomszéd esetén 1000 méteres pufferzónát, de a többség a miniszterre bízta a feladatot. Ha a génmódosított növény rovarrezisztens, akkor emellett még egy menedékzónát is kell létesíteni, hogy elkerüljék rezisztenssé váló rovarok megjelenését. A termesztési engedély feltétele a pufferzónában fekvő összes föld tulajdonosának és használójának hozzájárulása: egyikük sem termeszthet ivarilag kompatibilis, vagyis a génkezelttel keveredni képes növényt. Mindezt szigorúan ellenőrzik majd, a szabályszegés bírsággal, kártérítési felelősséggel és a termény megsemmisítésével járhat.

Az Európai Gazdasági Térség valamelyik országában már engedélyezett génmódosított növényt szabad ugyan behozni Magyarországra, de ha kockázatra utaló új kutatási eredmény, információ merül fel, akkor a forgalmazást meg lehet tiltani. A törvényt végül a Fidesz és a KDNP tartózkodása mellett hozták meg. A többség elfogadta a kormány álláspontját: teljes tilalmat nem mondhatnak ki, hiszen az Unió alapelve az áruk szabad áramlása - tehát jobb az alapos és szigorú szabályozás.

Csaknem mindenki egyetértett azzal, hogy nem szabad veszélyeztetni a biotermelést, a magyar termékek GMO-mentes hírét, tehát lehetőleg ne nagyon terjedjenek a génkezelt növények. Egyedül egy szocialista képviselő hangoztatott ellenvéleményt, hasonlót ahhoz, amit egy múlt heti akadémiai megbeszélésen számos gazda is képviselt.

Több neves akadémikus megkésett hétvégi tiltakozása, akik tudományellenesnek tartják a parlament - ritka módon mindkét politikai oldal által helyeselt - többségi álláspontját, tehát a tiltakozás a szavazás előtt szóba sem került. Sőt, a képviselők a törvényhez egy csaknem egyhangúlag elfogadott határozatot is mellékeltek, amely mind az 5 párt egyetértésével felkéri a kormányt: mindent tegyen meg az MON 810-es kukoricafajták köztermelésbe vonási tilalmának fenntartásáért, és igyekezzen ugyanilyen moratóriumot elérni más, az Unióban engedélyezett GMO-növényekre is.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom