Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elfogadták a gyógyszerellátásról szóló törvényt

Az Országgyűlés hétfői ülésén 195 igen, 160 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely bizonyos, vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli forgalmazását is lehetővé teszi, és módosítja a patikaalapítás szabályait.
A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény szabályozza a gyógyszergyártók és forgalmazók által fizetett díjakat, nyilvánossá teszi a gyógyszerártámogatás és -befogadás rendszerét. A jogszabály módosítja a patikaalapítás szabályait, rendelkezik a patikák által fizetendő szolidaritási díjról és bizonyos, vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli árusításáról.

A törvényjavaslat záróvitájában Horváth Zsolt (Fidesz) azt mondta: a benyújtott módosító javaslatában kezdeményezi annak a paragrafusnak az elhagyását, mely a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás szabályait tartalmazza. Ezt az indítványt az előterjesztő, valamint az Országgyűlés sem támogatta.

Nagy Kámán (KDNP) pártja nevében kijelentette: nem értenek egyet a gyógyszertámogatási rendszer számtalan elemével. A KDNP a kedvezményes gyógyszerek pénzügyminisztériumi felügyeletével és a gyógyszertári hálózat teljes átalakításával sem ért egyet - tette hozzá. Csáky András (MDF) szerint a betegjogokat sérti a vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli árusítása.

Az Országgyűlés 195 igen, 158 nem és egy tartózkodás mellett döntött a törvény sürgős kihirdetéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom