Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Elfogták a Budapestről megszökött rabot

Sikerült elfogni azt a férfit, aki még december 1-jén fegyverrel szökött meg a budapesti katonai ügyészségről. A szökött rab megpróbált elfutni a rendőrök elől, de elkapták. A rendőrök megtalálták nála azt a fegyvert is, amit a szökésekor zsákmányolt.
Állampolgári bejelentésre kapták el kedd délelőtt Tamás Imre Zoltánt, aki december elsején szökött meg a Budapesti Katonai Ügyészségről.

A hírt a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese jelentette be Budapesten. Tóth Gábor sajtótájékoztatón elmondta: személyesen beszélt a bejelentővel, akinek még karácsony előtt kifizetik az egymillió forintos nyomravezetői díjat. A szökevényt elkapó rendőröket pénzjutalomban részesítette a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója beszámolt arról, hogy kedden 9 óra 2 perckor kapták a bejelentést arról, hogy Budakalász és Üröm között egy férfi kerékpározik "sapkaszerűen feltűrt símaszkban". A szolgálatot teljesítő pomázi járőrök - akik fiatalok, idén illetve tavaly végeztek tanulmányaikkal - a helyszínre siettek egy rendészeti szakközépiskolai hallgatóval. Az Üröm felé tartó személy borostásabb és soványabb volt, mint a róla közreadott fotó. A bejelentést követő huszadik percben bilincsben volt a férfi.

A hatóságok még vizsgálják, milyen akcióra készülhetett a bűnöző a nála lévő símaszkkal és a pisztollyal. A szökevénynél egy lopott személyigazolványt is találtak.

A férfi a kerékpárját tolta, amikor Budakalász és Üröm között elkapták. A szökevény egy műanyag szatyorba tekerve, a kormányon tartotta csőre töltött fegyverét. Amikor a rendőrök autójukkal a sétáló bűnöző mellé értek, az felpattant a kerékpárjára, és egy lejtős úton megpróbált egérutat nyerni. A menekülőt autóval követték, majd az egyik rendőr rávetette magát, és ledöntötte a kerékpárost.

A férfi többször is megpróbálta elérni a kormányon lógó, zacskóban lévő fegyverét, amelyet még szökésekor szerzett őrétől. A szatyrot az intézkedő járőr felkapta és messzire dobta, így a szökevény nem tudta használni fegyverét.

"Most megfogtatok, jók voltatok" - idézte fel Tamás Imre Zoltán szavait a férfi elfogásában résztvevő rendőrőrmester. Hajdú Attila hozzátette: a körözött személy végig azt kiabálta: "nem csináltam semmit", de ekkor már felismerték, hogy ő a keresett fogoly.

A rendőrség négy bűncselekmény - lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés - miatt indít eljárást a férfi ellen.

Kihallgatását még kedden megkezdik. Mindezért halmazati büntetésül 12 évet is kiszabhat rá a bíróság. Még vizsgálják, volt-e segítője a férfinak. Erre utalhat az, hogy civil ruhája és kerékpárja volt.

Tamás Imre Zoltánt, akit a december elsején a Fő utcai katonai ügyészségre vitték, megtámadta a mosdóban az őt kísérő őrt, akinek súlyos sérüléseket okozott, majd elmenekült. A rendőrség eleinte fél-, később egymillió forintra emelte a férfiért járó nyomravezetői díjat. A szökött rab magával vitte az őt kísérő őr Parabellum típusú maroklőfegyverét és két tárban 28 lőszert.

Az elítélt nyolcéves fegyházbüntetését töltötte, 2014-ben szabadult volna, de más büntetőeljárás is folyamatban volt ellene. Tamás Imre Zoltán bűnlajstromán rablás, csalás, okirat-hamisítás, garázdaság, orgazdaság és zsarolás is szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom